Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Pięknie pachnie cynamonem. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ale nawet jeżeli nie jesteście na takiej diecie i nie unikacie glutenu, to warto je przygotować. Mimo lekkości jest treściwe, bardzo wilgotne i pełne smaku. W dodatku to ciasto jest proste do przygotowania i bez polewy można jeść je jeszcze letnie . Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Pycha!
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - wskazówki
Gruszki – Powinny być słodkie, dojrzałe, ale nie za miękkie. Jeżeli mają zbyt dużo soku można go odlać, a do miski z pokrojonymi gruszkami wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Następnie dodać do ciasta.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Można także wymieszać płatki migdałowe z mąką i zblendować (ręcznym blenderem) w wyższej misce.
Jogurt – Zwykły jogurt naturalny, może być też gęsty w typie greckim lub roślinny.
Czekolada do polewy – Może być dowolna gorzka czekolada 60-70% lub gorzka z mleczną w proporcji pół na pół. Jeśli zdecydujecie się na mleczną i gorzką, to można wykorzystać czekoladę gorzką o wyższej zawartości kakao.
Pieczenie ciasta.
Podczas sprawdzania, czy ciasto jest upieczone (metodą suchego patyczka), należy pamiętać, że może się ono wydawać mokre przez owoce. Najważniejsze, aby na patyczku nie było surowego ciasta.
Ciasto można posypać cukrem pudrem i zrezygnować z polewy.
Przepis na keksówkę 20×10 cm.
Wpis i przepis zaktualizowany dnia 4.10.2025.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przechowywanie
Bezglutenowe ciasto czekoladowe najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, zjeść do 2-3 dni. Można schować je do pojemnika spożywczego lub zawinąć na talerzu w folię spożywczą.
Smacznego!
Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami:

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g kakao
- 100 g cukru drobnego
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 gruszki (ok. 350 g razem)
Składniki na polewę
- 30 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki płatków migdałowych (podprażonych na patelni)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, migdały mielone, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ok. 1x1cm.
- Do większej miski wbić jajka, dodać cukier, olej i wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać gruszki.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
- Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę z masłem razem, ale w kąpieli wodnej).
- Polewą polać ciasto, posypać płatkami migdałów.