Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
Aromatyczne ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem kakaowym z cynamonem. Tak dokładnie powinna brzmieć jego pełna nazwa. Bardzo smaczne i inspirowane czekoladowymi muffinkami z cukinią. Były mięciutkie i wilgotne dzięki tartej cukinii. Postanowiłam w miejsce cukinii dać tarte jabłko i wyszło absolutnie przepysznie. Ciasto jest wilgotne, puszyste i nasączone aromatycznym, lepkim syropem z dodatkiem cynamonu. A wszystko dlatego, że zostało mi kilka niewielkich, twardych i słodkich jabłek. Ciasto upiekłam w formie na babkę, choć można też upiec je w keksówce. Podałam je z łyżeczką kwaśnej, gęstej śmietany i szczyptą cynamonu.
Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem - wskazówki
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jabłka – Do ciasta potrzeba 200 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 3 małe jabłka. Jabłek nie odciskamy.
Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale ciasto wyjdzie też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym. Sama robiłam z migdałowym.
Do syropu warto dodać cukier brązowy, nada on bardziej karmelowego smaku. Ale można go zrobić też z białego jeśli akurat nie macie brązowego.
Ciasto piekłam w formie do sporej babki (ok. 2 l pojemności), oczywiście ciasto nie wypełni całości, urośnie do połowy formy. Chodziło mi jednak o kształt. Można je też upiec w keksówce o wymiarach ok. 24×10 cm
Po polaniu syropem i ostygnięciu, można posypać ciasto wiórkami czekolady. Wystarczy pasek gorzkiej czekolady i obieraczka do warzyw. Wiórki pięknie przykleją się do syropu.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem - przechowywanie
Przechowywać ciasto w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z TARTYMI JABŁKAMI I SYROPEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g startych jabłek na grubych oczkach
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka
- 130 g cukru białego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na syrop
- 150 ml wody
- 15 g kakao
- 30 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- wiórki czekoladowe (z 1 paska czekolady)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- W drugiej misce wymieszać starte jabłka, mleko, olej i cukier. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać, nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut w formie.
- Przygotować syrop. Do garnuszka wsypać cukier, kakao i cynamon. Wlać wodę i wymieszać dokładnie. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż płyn zgęstnieje, zredukuje się, będzie lepki i błyszczący.
- Do formy z ciastem przyłożyć talerz i obrócić żeby wyjąć ciasto (jeszcze gorące). Posmarować je syropem i zostawić żeby całość ostygła.
- Ostudzone ciasto posypać wiórkami czekolady.
3 komentarze
Ciasto absolutnie przepyszne! Dałam mniej cukru – 90g i skórkę z pomarańczy, która nadała cudownego zapachu i smaku. Polecam serdecznie.
Ciasto przepyszne piekłam już ze 100 razy zawsze wychodzi,mega wilgotne i czekoladowe. Dziękuję za cudowny przepis.
Bardzo mi miło!❤️