Tort czekoladowy z masłem orzechowym
Tort czekoladowy z masłem orzechowym jest całkiem prosty do przygotowania. Wymaga też mniej czasu niż inne torty, bo gdy tylko dobrze wystygnie ciasto czekoladowe, można przygotować krem i po krótkim schłodzeniu polać go czekoladą. Później 3-4 godziny chłodzenia i można go kroić, choć wiadomo, że najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Kolejną zaletą tortu jest oczywiście smak, połączenie masła orzechowego i czekolady jest niezastąpione i pyszne. Ciasto czekoladowe jest wilgotne, a krem orzechowy słodki i maślany. Cały tort polany czekoladą z masłem orzechowym. Bardzo smaczny!
Tort czekoladowy z masłem orzechowym - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę na 50 ml).
Ciasto pieczemy w temp. 175 stopni C, ale jeśli znacie swój piekarnik i wiecie, że podwyższa temperaturę to pieczcie w 170 stopniach. Zbyt duża temperatura spowoduje, że ciasto szybko się zapiecze i może powstać wysoka, nierówna górka.
Ciasto i tak urośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Najlepiej nie ścinać jej całej, a trochę jej zostawić, by blat był grubszy. Taki blat ciasta dajcie jako środkowy.
Krem z masła orzechowego.
Składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jakby masło i masło orzechowe miały tę samą temperaturę, właśnie pokojową.
Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Śmietanka – 30% lub 36%, w temperaturze pokojowej. Można pominąć śmietankę jeśli krem nie będzie za gęsty.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki, a może się tak stać jeśli akurat temperatura pokojowa jest wyższa niż średnia i masło będzie zbyt miękkie, to krem trzeba schować do lodówki na 3 minuty, następnie wyjąć i ponownie ubić, powtórzyć jeszcze raz lub dwa.
Polewa.
Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków. W temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm, wysokość tortu po złożeniu i polaniu czekoladą to 6 cm.
Tort czekoladowy z masłem orzechowym - przechowywanie
Zabezpieczony przed dostaniem się zapachów torcik przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje ok. 15-20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.
Smacznego!
TORT CZEKOLADOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 ml oleju
- 180 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 120 g kwaśniej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 90 ml mocnej kawy (letniej)
- 130 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 150 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru (ok. 140 g)
- 1 łyżka śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej; opcjonalnie)
- szczypta soli
Składniki na polewę
- 100 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo do dekoracji
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki wyłożyć papierem tak, by wystawał 1 cm ponad krawędź.
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
- Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
- Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotowanie kremu i składanie tortu
- Gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, ściąć z niego górkę i podzielić je na 3 równe blaty.
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
- W trzech turach przesiać do kremu cukier puder i miksować jeszcze 2-3 minuty, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodać śmietankę i gdy się wmiesza masa będzie gotowa.
- Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, położyć kolejny blat i ponownie rozsmarować krem. Odrobinę kremu zostawić wcześniej , aby wyrównać boki i wierzch tortu.
- Schować tort do lodówki na ok. 20 minut, w tym czasie przygotować polewę.
Przygotowanie polewy i dekoracja
- Do metalowej (czystej i suchej) miseczki dać połamaną czekoladę i masło orzechowe. Postawić na większym garnku z gotującą się wodą i roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, gdy powstanie gładka masa zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- Orzechy posiekać, odłożyć.
- Polewa powinna lekko zgęstnieć, wtedy polać nią tort i rozsmarować na bokach tortu. Pozostałą polewę można przelać do woreczka cukierniczego i zostawić do dekoracji.
- Ozdobić boki tortu orzechami (jeśli została polewa trzeba schłodzić tort przez 10 minut, następnie go ozdobić i znów włożyć do lodówki).
- Tort schłodzić jeszcze min. 3-4 godziny (choć najlepiej więcej, np. całą noc), po tym czasie krem i polewa powinny zgęstnieć. Kroić chwilę po wyjęciu z lodówki.
2 komentarze
Tort wygląda obłędnie, ale nie wiem co zrobić jeśli mam tortownicę o większej średnicy. Obawiam się że przez to nie uda mi się przekroić ciasta na 3 blaty. Baardzo chciałabym upiec akurat ten torcik, jakaś rada? Pozdrawiam
Dzień dobry, nie wiem jakiej średnicy ma Pani tortownicę. Jeśli upiecze Pani w tortownicy większej o 2 cm, czyli 20 cm, to uda się przekroić na 3 cienkie blaty. Jeśli większa, trzeba już przeliczyć proporcjonalnie większą ilość składników.