Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
Wyjątkowe, odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami. A może odwrócony placek ze śliwkami… Dokładna nazwa jest nieważna, liczy się tylko cudowny smak czekoladowego ciasta przełamanego nieco kwaśnymi śliwkami. Śliwki wcześniej obtaczamy w cukrze z cynamonem i układamy na spodzie tortownicy, następnie przykrywamy czekoladowym ciastem. Po upieczeniu odwracamy je spodem do góry. Ciasto można kroić letnie, zaraz po upieczeniu ma kruche brzegi. Smakuje fantastycznie z gałką lodów lub łyżką bitej śmietany. Następnego dnia staje się niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Nie zostawicie ani kawałka.
Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami - wskazówki
Ciasto.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.
Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% lub czekoladowe groszki.
Śliwki.
Śliwki – Użyłam odrobinę kwaśnych śliwek innej odmiany niż węgierki, ale ich również można użyć.
Ogólnie śliwek potrzeba ok. 500 g, u mnie było to 11 śliwek.
Śliwki kroimy na ćwiartki i obtaczamy w cukrze z cynamonem, ale tylko częścią, którą dotykać będzie dna formy. Układamy je jak na zdjęciu, czyli w rozetkę, aby nachodziły na siebie.
Cukier do śliwek – Warto użyć brązowego cukru, który nada bardziej karmelowego posmaku śliwkom.
Na śliwki równomiernie wykładamy ciasto czekoladowe i rozsmarowujemy je dokładnie. Trzeba je jednocześnie trochę dociskać aby weszło między śliwki.
Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i obsypałam mąką. Jeśli używacie tortownicy z wyjmowanym dnem to możecie wyłożyć papierem dno i boki.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami - przechowywanie
Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku) ze względu na dużą ilość owoców. Będzie dobre do 2 dni.
Smacznego!
ODWRÓCONE CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 70 g kwaśnej śmietany 18% w kubeczku (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
Składniki na warstwę śliwek
- 11-12 śliwek (ok. 550 gram)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
- Na niewielkim talerzyku wymieszać cukier (2łyżki) i cynamon.
- Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Każdą śliwkę obtoczyć w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i układać przy sobie, nakładając je na siebie i tworząc rozetę.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i odłożyć.
- Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko. Miksować do połączenia.
- Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto równomiernie wyłożyć na śliwki i delikatnie rozsmarować, dociskając aby weszło między śliwki.
- Piec 45 minut, następnie wyjąć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić śliwkami do góry.
- Ciasto zostawić aby się ostudziło, można kroić jeszcze letnie.