Domowe batoniki Bounty

Mleko skondensowane – Czyli zagęszczone, słodzone mleko dostępne w puszkach lub w tubkach metalowych.
Czekolada – Polecam wymieszać czekoladę gorzką ok. 70% i mleczną w równej proporcji. Oczywiście można użyć samej gorzkiej lub samej mlecznej. Myślę, że sama mleczna jest zbyt słodka, ale jeśli lubicie dużo słodyczy, to nic nie stoi na przeszkodzie.
Wiórki kokosowe mieszamy bardzo dokładnie z mlekiem skondensowanym i zostawiamy na 15 minut przed formowaniem. Masa będzie lepka, formujemy z niej niewielkie batoniki. Najpierw porcję masy warto chwilę pościskać w dłoni aż się lekko zbije, następnie uformować ładny kształt batonika i odłożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
Schłodzone batoniki zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Dobrze pomóc sobie widelczykami i po zanurzeniu i wyjęciu batonika poczekać kilka sekund aż nadmiar czekolady spłynie. Po oblaniu wszystkich batoników można na wierzchu (nożem lub widelczykiem) zrobić charakterystyczny wzór.
Przepis na ok. 14 batoników.
Batoniki przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 4 dni.
Można je też mrozić. W tym celu można je spakować w specjalne woreczki do mrożenia, np. po 2 sztuki. Mrozimy do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.