Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Wracając z woreczkiem czereśni z zakupów myślałam, że upiekę tartę albo może coś na wzór amerykańskiego paja. Ostatecznie wyszły ciastka przypominające trochę mini paje. I okazały się hitem! Ciasto na ciasteczka przypomina te, które przygotowujemy do rurek z kremem. Przypomnę tu przepis na rurki Ferrero Rocher. Fajne, kruche i delikatne. Łatwo z niego wykroić krążki i pięknie rumieni się podczas pieczenia. Nadzienie to czereśnie, które wcześniej gotujemy i redukujemy sok, dodatkowo zagęszczając mąką ziemniaczaną. Do tego dosłownie kilka groszków czekolady, które roztopią się podczas pieczenia. Można jeść ciepłe, ale nie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dajcie im chwilę, nadzienie jest bardzo gorące.
ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą - wskazówki

Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.

Nadzienie – Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.

Czekolada – Polecam gorzką między 60-80%. Jednak jeśli chcecie to można użyć mlecznej. Mogą to być groszki, można też pokroić czekoladę.

Przepis na ok. 18 ciasteczek.

ciasteczka z czereśniami i czekoladą
PRZED PIECZENIEM
ciasteczka z czereśniami i czekoladą
PO UPIECZENIU

Ciasteczka z czereśniami i czekoladą - przechowywanie

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (można też w lodówce; trochę stwardnieją) do 2-3 dni.

ciasteczka z czereśniami i czekoladą

Smacznego!

ciasteczka z czereśniami i czekoladą

CIASTECZKA Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Super ciasteczka nadziane czereśniami i kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 18 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimne)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w kubeczku; zimnej)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 10 g cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 300 g czereśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • żółtko
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
  • Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
  • Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić i odłożyć.
  • Stolnicę/blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4mm i wykroić kółka o średnicy 6 cm. Połowę ułożyć w odstępach na blaszce, drugą połowę naciąć nożykiem.
  • Pozostałe ciasto zagnieść i schować do lodówki.
  • Na przygotowane krążki nakładać łyżeczkę czereśni i posypać odrobiną czekolady. Żółtko roztrzepać i posmarować brzegi krążków z nadzieniem.
  • Naciętym krążkom spłaszczyć palcami brzegi (jak przy lepieniu pierogów), i nałożyć równo na przygotowane ciastka. Brzegi sklejać dociskając mocno ząbkami widelca.
  • Posmarować ciastka żółtkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut lub kilka minut więcej, aż będą rumiano-złote. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach zdjąć z blaszki, przenieść na kratkę do studzenia.
  • W czasie pieczenia przygotować ciastka z pozostałego ciasta i również upiec na rumiano-złoty kolor.

Zobacz także:

ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo