Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym
Miękkie i puszyste babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym. To prosty i fajny przepis, powinien udać się każdemu. Wyglądają słodko i są bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe. Nadzienie jest mocno malinowe, kwaśne i pasuje idealnie do babeczek. Nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy i małej dekoracji w postaci malinki i czekoladowej posypki.
Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym - wskazówki
Jajka i śmietana do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku.
Babeczki sporo rosną, nie nalewajcie więcej niż do ¾ wysokości papilotki. Po ostudzeniu trzeba zrobić miejsce na nadzienie. W tym celu najlepiej użyć dużej tylki i jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.
Mascarpone do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej.
Maliny – Jeśli maliny (owoce, przed przygotowaniem) będą słodkie, zmniejszcie ilość cukru do 30 g i dodajcie łyżkę soku z cytryny.
Maliny trzeba zblendować na puree i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Następnie wlać do garnuszka i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Maliny powinny zredukować się o połowę, gdy wystygną będą bardzo gęste.
Przepis na 12 -14 babeczek.
Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym - przechowywanie
Przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego!
BABECZKI CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM MALINOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 60 ml oleju
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na nadzienie
- 120 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 240 g malin
- 40 g cukru
Dodatkowo
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 12-14 malin (do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać. Odłożyć.
- W misce wymieszać jajka ze śmietaną (rózgą kuchenną/trzepaczką), wlać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Wsypać mieszankę suchych składników i wymieszać do połączenia.
- Ciasto nałożyć do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie nadzienia
- Maliny umyć, zblendować na mus i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wlać do garnuszka, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, pilnując i mieszając od czasu do czasu. Powinny zgęstnieć i zredukować się o połowę.
- Gotowe maliny przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia (do temp. pokojowej).
- Do malin dodać mascarpone i wymieszać dokładnie.
Nadziewanie babeczek
- Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
- Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem malinowym i przykryć pozostałym ciastem.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i ozdobić malinami.