Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Zainspirowana amerykańskim cynamonowym „coffee cake”, postanowiłam zrobić własną wersję z czekoladą.  Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką - wskazówki

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Czekolada Gorzka min. 64 % i mleczna dobrej jakości. Ja użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej. Można dać też samą gorzką ale myślę, że to dobre proporcje. Więcej mlecznej czekolady dałoby zbyt wiele słodyczy. W sklepach dostępna jest w także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie.

Ważne, aby podczas ucierania ciasta wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (wszystkie taką samą), inaczej ciasto może się zwarzyć.

Surowe ciasto jest dość gęste i lepkie. Wykładając je do formy, najlepiej łyżką wyłożyć kilka niewielkich porcji ciasta w wielu miejscach (równomiernie), aby tylko wyrównać je później szpatułką. Jest to szczególnie ważne  podczas wykładania ciasta na warstwę cukrowo-cynamonowej posypki, która lubi się przyklejać.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będzie dobre przez 2 dni.

Kolejnego dnia po upieczeniu, dla ponownego dodania chrupkości kruszonce, można podgrzać przez kilka minut kawałek ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Poporcjowane i zawinięte szczelnie w folię spożywczą kawałki ciasta, można mrozić do 2 miesięcy.

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Smacznego!

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

CYNAMONOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką. Z czekoladą i kruszonką.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g masła (w temp. pokojowej; miękkie)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na cynamonową posypkę

  • 80 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie posypki i czekolady

  • Do miseczki przesiać kakao, wsypać cukier i cynamon. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.

Przygotowanie kruszonki

  • W misce wymieszać mąkę, cukry i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rękami zagnieść sypką kruszonkę, rozcierając ciasto palcami. Przygotowaną kruszonkę odłożyć.

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do większej miski dać masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy (zajmie to kilka minut; mikser, kocówki do ubijania).
  • Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
  • Przy pomocy szpatułki wmieszać do maślanej masy kwaśną śmietanę. Następnie delikatnie, w dwóch turach wmieszać mieszankę mąki.
  • Połowę ciasta równomiernie wyłożyć na spód przygotowanej formy. Rozsmarować ciasto.
  • Wysypać na ciasto przygotowaną cynamonową posypkę i równomiernie wyłożyć pozostałą część masła. Wyrównać dokładnie szpatułką. Posypać czekoladą, następnie kruszonką.
  • Ciasto piec 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie, można kroić jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką

Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe

Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x