Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
Zainspirowana amerykańskim cynamonowym „coffee cake”, postanowiłam zrobić własną wersję z czekoladą. Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.
Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką - wskazówki
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.
Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.
Czekolada – Gorzka min. 64 % i mleczna dobrej jakości. Ja użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej. Można dać też samą gorzką ale myślę, że to dobre proporcje. Więcej mlecznej czekolady dałoby zbyt wiele słodyczy. W sklepach dostępna jest w także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie.
Ważne, aby podczas ucierania ciasta wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (wszystkie taką samą), inaczej ciasto może się zwarzyć.
Surowe ciasto jest dość gęste i lepkie. Wykładając je do formy, najlepiej łyżką wyłożyć kilka niewielkich porcji ciasta w wielu miejscach (równomiernie), aby tylko wyrównać je później szpatułką. Jest to szczególnie ważne podczas wykładania ciasta na warstwę cukrowo-cynamonowej posypki, która lubi się przyklejać.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką - przechowywanie
Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będzie dobre przez 2 dni.
Kolejnego dnia po upieczeniu, dla ponownego dodania chrupkości kruszonce, można podgrzać przez kilka minut kawałek ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Poporcjowane i zawinięte szczelnie w folię spożywczą kawałki ciasta, można mrozić do 2 miesięcy.
Smacznego!
CYNAMONOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 250 ml kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 290 g mąki pszennej
- 150 g masła (w temp. pokojowej; miękkie)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Składniki na cynamonową posypkę
- 80 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
Składniki na kruszonkę
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 40 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie posypki i czekolady
- Do miseczki przesiać kakao, wsypać cukier i cynamon. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
Przygotowanie kruszonki
- W misce wymieszać mąkę, cukry i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rękami zagnieść sypką kruszonkę, rozcierając ciasto palcami. Przygotowaną kruszonkę odłożyć.
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
- Do większej miski dać masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy (zajmie to kilka minut; mikser, kocówki do ubijania).
- Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
- Przy pomocy szpatułki wmieszać do maślanej masy kwaśną śmietanę. Następnie delikatnie, w dwóch turach wmieszać mieszankę mąki.
- Połowę ciasta równomiernie wyłożyć na spód przygotowanej formy. Rozsmarować ciasto.
- Wysypać na ciasto przygotowaną cynamonową posypkę i równomiernie wyłożyć pozostałą część masła. Wyrównać dokładnie szpatułką. Posypać czekoladą, następnie kruszonką.
- Ciasto piec 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie, można kroić jeszcze lekko ciepłe.
Zobacz także:
Muffinki z czekoladą i kruszonką
Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
Ciasto potrójnie czekoladowe
Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.