960
Muffinki bananowe z Nutellą
Idealne muffinki bananowe z nutellą. Są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest bajecznie proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Będą wspaniałe na podwieczorek, do kawy lub jako słodka przekąska na wycieczce. Do ich przygotowania niezbędne są dojrzałe banany, one dodają słodyczy i sprawiają, że muffinki są wilgotne, treściwe. Wskazówek nie ma dużo, takie są proste! Dlatego warto je przygotować.
Muffinki bananowe z Nutellą - wskazówki
Te bananowe muffinki są bardzo proste do przygotowania, pamiętajcie:
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Jogurt – Użyłam naturalnego, gęstego jogurtu. Można zamienić go także na gęstą, kwaśną śmietanę z kubeczka.
Jeśli Nutella jest bardzo gęsta, można przełożyć ją do miseczki i włożyć do większej z ciepłą wodą. Będzie łatwiej zrobić zawijasy na cieście bananowym,
Przepis na 12 muffinek.
Muffinki bananowe z Nutellą - przechowywanie
Bananowe muffinki najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są smaczne, choć nieco cięższe i już odrobinę mniej miękkie.
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Przepis na pyszne i proste do przygotowania muffinki bananowe z zawijasem z nutelli:
MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ
Joanna | chocololo.plMięciutkie muffinki bananowe z zawijasem z Nutelli.Przepis na 12 muffinek.
SKŁADNIKI
- 2 banany (ok. 280 g po obraniu)
- 260 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 12 łyżeczek Nutelli (czubatych)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku, odłożyć do wystudzenia.
- Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski, wymieszać.
- W dużej misce rozgnieść banany, dodać jajka, jogurt, cukry i wlać wystudzone masło i wymieszać dokładnie.
- Do mokrych składników wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać dokładnie.
- Ciasto nałożyć po równo do papilotek (będzie sięgać do 3/4 wysokości). Na każdą porcję ciasta nałożyć łyżeczkę nutelli i patyczkiem zrobić zygzaki.
- Piec 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Słowo kluczowe banany, muffinki, muffinki bananowe, nutella