Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Tarta z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami

  • 3 września 2020
tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1
tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1
Total
26
Shares
0
0
26
Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą. Tarta jest naprawdę słodka, w sam raz do mocnej kawy. W taką pogodę ten zestaw sprawdzi się rewelacyjnie.
Składniki na ciasto (forma prostokątna 35×11 cm, lub okrągła 23-24 cm):

– 150 g mielonych migdałów

– 100 g mąki kukurydzianej

– 100 g masła

– 40 g cukru pudru

– jajko

– szczypta soli

Składniki na krem:

– 250 g serka mascarpone ( w temperaturze pokojowej)

– 100 g czekolady mlecznej

– 100 g czekolady gorzkiej

Składniki na wierzch:

– 2 brzoskwinie

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka cukru

Przygotowanie spodu:

Do dużej miski wsypać migdały, mąkę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło, posiekać wszystko nożem aż powstanie kruszonka. Następnie wbić jajko i wyrobić  ciasto, schłodzić je w lodówce przez 30-60 min.

Formę wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą. Wylepić formę schłodzonym ciastem i wyrównać. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i wsadzić do zamrażalnika na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zmrożony spód obsypać lekko mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch kulki ceramiczne (ew. ryż, fasolę) aby dociążyć ciasto. Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć dociążenie i piec jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia. Dobrze wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć. Muszą się dobrze wystudzić, ale żeby pozostały płynne. W misce zmiksować mascarpone, miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej żeby krem się nie zważył.

Krem wyłożyć na spód tarty, wyrównać wierzch i wsadzić do lodówki.

Przygotowanie brzoskwiń:

W tym czasie umyć i osuszyć brzoskwinie, pokroić je w cząstki. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła i cukru. Nie mieszać, poczekać aż cukier lekko się rozpuści i poruczać patelnią aby rozprowadzić go po całej powierzchni. Ułożyć brzoskwinie na patelni i smażyć z każdej strony po ok. 4 minuty.

Wystudzone brzoskwinie ułożyć na kremie. Schładzać w lodówce najlepiej przez noc, wtedy krem stwardnieje, ale prawdę mówiąc można kroić już po 2 godzinach.

Smacznego!

tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1
tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1

Total
26
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 26
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • brzoskwinie
  • mascarpone
Poprzedni artykuł
kruche ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Kruche ciasteczka pieguski

  • 1 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezglutenowe babeczki bananowe z nutellą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki bananowe z nutellą

  • 5 września 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.