Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste muffinki z dodatkiem maślanki, która nadaje im tej wilgotności i sprawia, że pięknie rosną. Są wyjątkowo proste do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, które nie muszą być nawet w temperaturze pokojowej. A to sprawia, że robi się je szybko. Są więc idealne, gdy dopadnie nas ochota na domowe wypieki, ale nie mamy zbyt wiele czasu i chęci na skomplikowane receptury. W dodatku można jeść je jeszcze lekko ciepłe. No gorących może niekoniecznie, ale wiadomo jak ciężko się powstrzymać. Muffinki czekoladowe są pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe - wskazówki

Ten przepis na muffinki czekoladowe jest bardzo prosty do przygotowania.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania muffinek czekoladowych?

Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, mogą być prosto z lodówki. Jeśli chcecie, można oczywiście wyjąć wcześniej z lodówki jajka i maślankę.

Czekolada – Najlepiej wymieszać czekoladę gorzką min. 60% i mleczną.  Można jednak użyć tyko gorzkiej lub tylko mlecznej jeżeli macie ochotę. Nadadzą się także groszki czekoladowe.

Mąka – Pszenna mąka tortowa. Z powodzeniem można zamienić ją na jasną mąkę orkiszową  typ 700.

Cukier brązowy – Ma głębszy smak, ale można użyć cukru białego.

Kakao – Ciemne alkalizowane kakao (ogólnodostępne w sklepach) jest gwarancją, że muffinki będą mocno czekoladowe i o pięknej, ciemnej barwie.

Maślanka  – Jeśli akurat nie macie maślanki, opcjonalnie można wykorzystać jogurt naturalny o rzadkiej konsystencji. Jednak maślanka sprawia, że muffinki są puszyste, wilgotne i lekkie jednocześnie. Z jogurtem mogą być trochę cięższe, ciasto bardziej zbite, ale wciąż pyszne.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu. Nie margaryna lub mix masła i margaryny.

 

Ile muffinek czekoladowych wyjdzie z podanego przepisu?

Przepis na 12 większych lub ok. 18 mniejszych muffinek. W zależności od foremki.

Sama użyłam większych i wyższych papilotek (takich jak na zdjęciu). One mogą nie mieścić się do standardowej formy na muffinki, dlatego używam jednorazowych foremek aluminiowych. Do nich trzeba włożyć papilotkę i można wykorzystać je kilkukrotnie.

Polecam Wam mieć zestaw takich metalowych „jednorazowych” foremek.  Można je dostać w sklepach, marketach. Są rewelacyjne jeśli zdarzy się Wam kupić papilotki, które są zbyt duże i nie mieszczą się do standardowej foremki na muffinki. Także jak chcecie upiec większe muffinki.

muffinki czekoladowe
Ciasto w papilotkach przed pieczeniem. Widać metalowe foremki, o których mowa we wskazówkach.

Muffinki czekoladowe - jak przechowywać

Czekoladowe muffinki najlepiej przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią. Mogą pozostać w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni, ale najlepsze są w dniu pieczenia.

muffinki czekoladowe

Smacznego!

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Proste do przygotowania.  
Przepis na 12 dużych muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml maślanki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół). Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
  • Do drugiej wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i wymieszać. Energicznie mieszając dodać wystudzone masło.
  • Do mokrych składników wsypać suche i dobrze wymieszać.
  • 100 g czekolady gorzkiej posiekać, 100 g czekolady mlecznej pokroić w kosteczki. Wsypać do ciasta i wymieszać.
  • Nakładać ciasto do 3/4 papilotki. 50 g czekolady mlecznej pokroić w kostkę i posypać nią muffinki.
  • Piec 20-25 minut mniejsze muffinki (standardowe), a większe ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kakao, muffinki, muffinki z czekoladą

Zobacz także:

Muffinki izaura
Muffinki izaura
muffinki z czekoladą i kruszonką
muffinki z czekoladą i kruszonką
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo