Muffinki Izaura
Czekoladowe muffinki Izaura to połączenie mocno czekoladowego ciasta z kawałkami czekolady i masy serowej. Taka mała wersja sernika Izaura. Nazwa pochodzi od popularnego kiedyś serialu. Trochę szukałam dlaczego konkretnie tak nazywany jest ten sernik. Nie znalazłam jednak nic ciekawego, a sama nie oglądałam tego serialu, więc ciężko mi coś więcej napisać. Trzeba jednak przyznać, że na hasło sernik Izaura prawie każdy wie, że chodzi właśnie o połączenie czekoladowego ciasta i sernika. No i jest to połączenie pyszne, a od muffinek nie można się oderwać. Są szybkie do przygotowania, składników nie jest dużo, więc szybko się ocieplają. Można jeść jeszcze lekko ciepłe. No i polane są czekoladą…same plusy.
Czekoladowe muffinki Izaura - kilka wskazówek przed pieczeniem
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie można ją zamienić na orkiszową typ 700.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Jeśli chcecie ją zamienić, najlepiej wybrać tłusty i gęsty jogurt.
Kakao – Ciemne kakao dostępne w większości sklepów.
Kawa – Do muffinek potrzebujemy mocnego espresso. Może być świeżo parzone espresso z ekspresu lub mocna kawa instant. Jeśli chcesz użyć kawy instant, to rozmieszaj 2 płaskie łyżeczki w 80 ml wody, jeśli kupujesz kawę w saszetkach to wystarczą 2 saszetki. Nie mogą być z dodatkami typu 2w1.
Czekolada – Do ciasta polecam gorzką czekoladę o zawartości kakao 60-80%. Trzeba ją drobno posiekać. Natomiast do polewy wykorzystajcie tą samą, gorzką czekoladę wymieszaną z mleczną.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekoladowe muffinki Izaura pieczemy ok. 25 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe. Pamiętajcie, że może być on wilgotny od twarogu, ale nie powinno być na nim surowe ciasto czekoladowe.
Przepis na 12 muffinek.
Muffinki Izaura - jak przechowywać
Czekoladowe muffinki z masą serową są najlepsze w dniu pieczenia, ale następnego dnia także są smaczne. Warto przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, ale można też delikatnie zawinąć je na talerzu folią aluminiową (wcześniej warto je chwilę schłodzić, żeby polewa zastygła i nie przykleiła się do folii).
Smacznego!
MUFFINKI IZAURA (CZEKOLADOWE MUFFINY Z MASĄ SEROWĄ)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 220 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 200 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 140 g cukru drobnego
- 100 ml oleju
- 80 ml espresso (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 60 g czekolady gorzkiej (posiekanej)
Składniki na masę serową
- 240 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 1 żółtko (w temp. pokojowej)
- 40 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na polewę
- 30 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka wiórków kokosowych (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- W małej misce wymieszać twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko. Odłożyć.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać składniki i odłożyć.
- W większej misce wymieszać jajka, cukier, olej, espresso i kwaśną śmietanę. Przesiać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia. Na końcu delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę. Nie mieszać zbyt długo.
- Papilotki napełnić do połowy ciastem czekoladowym, na nie po równo wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem.
- Piec ok. 25 minut, można do suchego patyczka, pamiętając, że może być lekko wilgotny od sera. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić na 3-4 minuty w formie i wyłożyć muffinki na kratkę do studzenia.
- Przygotować polewę. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Gdy czekolada lekko zgęstnieje rozsmarować ją na muffinkach i posypać wiórkami kokosowymi.
4 komentarze
Piekne , czekolade posiekać i dodac na końcu do ciasta?
Tak 🙂
Czy można pominąć kawę?
Powinny być ok bez kawy. Można zamiast kawy dodać mleko, chociaż nawet bez też powinny się udać 😉