• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym

Miękko-kruche ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady i orzechami arachidowymi przełożone maślanym kremem kakaowym. Czy dobre? No pewnie! Ciasto na ciastka przygotowałam nieco inaczej niż do tej pory i masło zamiast utrzeć z cukrem, roztopiłam. Dodatkowa łyżka jogurtu lub kefir sprawia, że ciastka ładnie urosły na boki i były delikatniejsze. Do kremu maślanego powędrowało masło orzechowe. Krem jest pyszny, stabilny i nie tak maślano-cukrowy jak zwykłe maślany kremy w amerykańskim typie.  Ciasteczka wyszły naprawdę pyszne, słodkie i idealne do gorzkiej kawy.
Idealne i pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i kremem kakaowym z dodatkiem masła orzechowego.

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym- wskazówki

Składniki na ciasteczka.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Użyłam mlecznej, ale gorzka też będzie idealna. Drobno ją pokrójcie na małe kosteczki.

Orzechy – można użyć także orzechów laskowych lub włoskich.

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Kefir – Użyłam kefiru, ale może to być też jogurt naturalny lub maślanka, czy nawet kwaśna śmietana. Wystarczy drobina, 20 g.

Kakaowy krem maślany z masłem orzechowym.

Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.

Masło orzechowe – Pasta w 100% z orzechów arachidowych (ziemnych). Gładkie, bez kawałków orzechów.

Kilka dodatkowych wskazówek:

Nie pieczemy ciastek dłużej, nawet jeśli wydaje się, że są niedopieczone. 12 minut przy 175 stopniach to max. Ciastka będą puszyste i zaczną delikatnie pękać. Nie jest konieczne by były lekko brązowe z wierzchu. Dzięki temu będą mięciutkie i idealne do przełożenia kremem.

– Bez kremu ciastka też są pyszne! Możecie dodać więcej czekolady, nawet x2.

– Do odmierzania ilości ciasta polecam małą gałkownicę do lodów o pojemności 20 ml. Nabieramy nią ciasto, następnie delikatnie robimy kulki. Będą mieć wielkość orzecha włoskiego.

Przepis na 10 ciastek przełożonych kremem.

Wpis (zdjęcia i przepis) został zaktualizowany dnia: 13.07.2025.

 

Przepis na miękkie ciastka z czekoladą i kakaowym kremem maślanym.
Miękkie ciasteczka z orzechami i kawałkami czekolady przełożone kremem kakaowym.

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym - przechowywanie

Po upieczeniu i przełożeniu kremem ciastka mogą pozostać w temp. pokojowej przez 24 godziny. Chyba, że jest gorąco, tedy krem będzie zbyt miękki. Ze względu na krem ciasteczka najlepiej później przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 5 dni. Przed podaniem warto wyjąć je na ok. 10-15 minut żeby się ociepliły i delikatnie zmiękły.

Można mrozić ciastka z kremem. Wystarczy zawinąć je w folię spożywczą lub schować do pojemnika i zamrozić. Zamrożone ciastka wykładamy na talerz i po ok. 30 minutach (gdy nabiorą temp. pokojowej) będą dobre. Mrozimy do 3 miesięcy.

Ciastko z kawałkami czekolady i maślanym kremem kakaowym.

Smacznego!

Przepis na ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym:

Idealne i pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i kremem kakaowym z dodatkiem masła orzechowego.

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie, lekko kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym.
Przepis na 10 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru białego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 20 g jogurtu/kefiru/maślanki
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 80-90 g czekolady mlecznej

Składniki na krem

  • 60 g masła (miękkiego)
  • 70 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Cukier wsypać do miski. Masło roztopić w garnuszku i wlać do cukru, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia, następnie dodać jajko i jogurt, ponownie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
  • Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i w odstępach układać na blaszce.
  • Piec 11-12 minut. Wyjąć z piekarnika, po 2 minutach przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu kakaowego

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) z masłem orzechowym przez minutę do połączenia.
  • Wsypać cukier przesiany z kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa.
  • Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem, krem czekoladowy, masło orzechowe, orzechy ziemne

Zobacz także:

ciasteczka brownie z kremem orzechowym
ciasteczka brownie z kremem orzechowym
proste kruche ciasteczka z czekoladą
proste kruche ciasteczka z czekoladą
kruche ciasteczka pieguski
kruche ciasteczka pieguski
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x