Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym
Miękko-kruche ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady i orzechami arachidowymi przełożone maślanym kremem kakaowym. Czy dobre? No pewnie! Ciasto na ciastka przygotowałam nieco inaczej niż do tej pory i masło zamiast utrzeć z cukrem, roztopiłam. Dodatkowa łyżka jogurtu lub kefir sprawia, że ciastka ładnie urosły na boki i były delikatniejsze. Do kremu maślanego powędrowało masło orzechowe. Krem jest pyszny, stabilny i nie tak maślano-cukrowy jak zwykłe maślany kremy w amerykańskim typie. Ciasteczka wyszły naprawdę pyszne, słodkie i idealne do gorzkiej kawy.

Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym- wskazówki
Składniki na ciasteczka.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Użyłam mlecznej, ale gorzka też będzie idealna. Drobno ją pokrójcie na małe kosteczki.
Orzechy – można użyć także orzechów laskowych lub włoskich.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Kefir – Użyłam kefiru, ale może to być też jogurt naturalny lub maślanka, czy nawet kwaśna śmietana. Wystarczy drobina, 20 g.
Kakaowy krem maślany z masłem orzechowym.
Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe – Pasta w 100% z orzechów arachidowych (ziemnych). Gładkie, bez kawałków orzechów.
Kilka dodatkowych wskazówek:
– Nie pieczemy ciastek dłużej, nawet jeśli wydaje się, że są niedopieczone. 12 minut przy 175 stopniach to max. Ciastka będą puszyste i zaczną delikatnie pękać. Nie jest konieczne by były lekko brązowe z wierzchu. Dzięki temu będą mięciutkie i idealne do przełożenia kremem.
– Bez kremu ciastka też są pyszne! Możecie dodać więcej czekolady, nawet x2.
– Do odmierzania ilości ciasta polecam małą gałkownicę do lodów o pojemności 20 ml. Nabieramy nią ciasto, następnie delikatnie robimy kulki. Będą mieć wielkość orzecha włoskiego.
Przepis na 10 ciastek przełożonych kremem.
Wpis (zdjęcia i przepis) został zaktualizowany dnia: 13.07.2025.


Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym - przechowywanie
Po upieczeniu i przełożeniu kremem ciastka mogą pozostać w temp. pokojowej przez 24 godziny. Chyba, że jest gorąco, tedy krem będzie zbyt miękki. Ze względu na krem ciasteczka najlepiej później przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 5 dni. Przed podaniem warto wyjąć je na ok. 10-15 minut żeby się ociepliły i delikatnie zmiękły.
Można mrozić ciastka z kremem. Wystarczy zawinąć je w folię spożywczą lub schować do pojemnika i zamrozić. Zamrożone ciastka wykładamy na talerz i po ok. 30 minutach (gdy nabiorą temp. pokojowej) będą dobre. Mrozimy do 3 miesięcy.

Smacznego!
Przepis na ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym:

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 100 g masła
- 100 g cukru białego
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 20 g jogurtu/kefiru/maślanki
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g orzeszków ziemnych
- 80-90 g czekolady mlecznej
Składniki na krem
- 60 g masła (miękkiego)
- 70 g masła orzechowego (gładkiego)
- 60 g cukru pudru
- 10 g kakao
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciastek
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odłożyć.
- Cukier wsypać do miski. Masło roztopić w garnuszku i wlać do cukru, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia, następnie dodać jajko i jogurt, ponownie wymieszać.
- Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
- Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i w odstępach układać na blaszce.
- Piec 11-12 minut. Wyjąć z piekarnika, po 2 minutach przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu kakaowego
- Masło ucierać (końcówki do ubijania) z masłem orzechowym przez minutę do połączenia.
- Wsypać cukier przesiany z kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa.
- Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.