Zawijane bułeczki z Nutellą

Zawijane bułeczki z Nutellą

Pachnące, puchate i zawijane bułeczki z Nutellą. Ciasto drożdżowe ma dodatkowy składnik, jest to mleko w proszku. Bułeczki są więc maślane, mleczne i zakręcone z kremem czekoladowo-orzechowym. Aby były jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej aromatyczne, warto posypać je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Cały dom wypełniony pięknym, słodkim zapachem bułeczek.
zawijane bułeczki z nutellą

Zawijane bułeczki z Nutellą - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajka  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp. Jeśli akurat nie macie mleka, można je pominąć, ciasto bez niego też się uda.

Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.

Wyrośnięte ciasto trzeba zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 4 mm. Nasmarować je kremem i złożyć ciasto składając je dwukrotnie. Najpierw chwycić dolną krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą 1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część. To tak jakby zagiąć kartkę w poziomie na 3 części i lewą stronę nałożyć na środek, a później na to założyć prawą.

Następnie trzeba ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę.

Przepis na 12 bułeczek.

zawijane bułeczki z nutellą

Zawijane bułeczki z Nutellą - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

zawijane bułeczki z nutellą

Smacznego!

zawijane bułeczki z nutellą

ZAWIJANE BUŁECZKI Z NUTELLĄ

Joanna | chocololo.pl
Pachnące, puchate i zawijane bułeczki z Nutellą.
Przepis na 12 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 280 g mąki pszennej
  • 25 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 5 g drożdży suszonych
  • 125 ml mleka (letniego)
  • 30 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 50 g masła (miękkiego)
  • ok. 250 g Nutelli

Dodatkowo

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, przesiane mleko w proszku, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
  • Na cieście rozsmarować cienko krem i zawinąć na 3 części. Najpierw chwycić dolną (krótszą) krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część.
  • Tak złożone ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę. Odkładać bułeczki na przygotowaną blachę układając je w odstępach.
  • Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Bułeczki nasmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 20 minut, aż urosną i się zrumienią.

Zobacz także:

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

4 komentarze

Agnieszka 26 lutego 2024 - 17:05

Jak zamienić drożdże suche na świeże?

Reply
Joanna | Chocololo 26 lutego 2024 - 18:10

W tym przepisie to ok. 18 g świeżych drożdży. Rozczyn trzeba zrobić odejmując odpowiednią ilość od podanych w przepisie składników 🙂

Reply
Lili 23 września 2024 - 20:18

Czy tylko ja po przeczytaniu nadal nie wiem jak zwinąć ciasto?

Reply
Joanna | Chocololo 24 września 2024 - 10:38

Jeśli obserwuje mnie Pani na IG, znajdzie Pani w rolkach filmik. Pokazuję na nim jak zawinąć bułeczki 😉

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo