Zawijane bułeczki z Nutellą
Pachnące, puchate i zawijane bułeczki z Nutellą. Ciasto drożdżowe ma dodatkowy składnik, jest to mleko w proszku. Bułeczki są więc maślane, mleczne i zakręcone z kremem czekoladowo-orzechowym. Aby były jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej aromatyczne, warto posypać je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Cały dom wypełniony pięknym, słodkim zapachem bułeczek.
Zawijane bułeczki z Nutellą - wskazówki
Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp. Jeśli akurat nie macie mleka, można je pominąć, ciasto bez niego też się uda.
Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.
Wyrośnięte ciasto trzeba zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ok 4 mm. Nasmarować je kremem i złożyć ciasto składając je dwukrotnie. Najpierw chwycić dolną krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą 1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część. To tak jakby zagiąć kartkę w poziomie na 3 części i lewą stronę nałożyć na środek, a później na to założyć prawą.
Następnie trzeba ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę.
Przepis na 12 bułeczek.
Zawijane bułeczki z Nutellą - przechowywanie
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
ZAWIJANE BUŁECZKI Z NUTELLĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 280 g mąki pszennej
- 25 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 5 g drożdży suszonych
- 125 ml mleka (letniego)
- 30 g mleka w proszku
- 1 jajko
- 50 g masła (miękkiego)
- ok. 250 g Nutelli
Dodatkowo
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- 1 łyżka cukru brązowego wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać mąkę, przesiane mleko w proszku, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
- Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
- Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
- Na cieście rozsmarować cienko krem i zawinąć na 3 części. Najpierw chwycić dolną (krótszą) krawędź ciasta i nałożyć je do 2/3 wysokości, następnie pozostałą1/3 ciasta nałożyć na zawiniętą część.
- Tak złożone ciasto podzielić na paski, każdy pasek zakręcić, rozciągnąć i boki zawinąć pod spód formując bułeczkę. Odkładać bułeczki na przygotowaną blachę układając je w odstępach.
- Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Bułeczki nasmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 20 minut, aż urosną i się zrumienią.
4 komentarze
Jak zamienić drożdże suche na świeże?
W tym przepisie to ok. 18 g świeżych drożdży. Rozczyn trzeba zrobić odejmując odpowiednią ilość od podanych w przepisie składników 🙂
Czy tylko ja po przeczytaniu nadal nie wiem jak zwinąć ciasto?
Jeśli obserwuje mnie Pani na IG, znajdzie Pani w rolkach filmik. Pokazuję na nim jak zawinąć bułeczki 😉