Śliwkowe powidła z dodatkiem czekolady, nazywane czekośliwką lub śliwkową nutellą. Bardzo smaczny dodatek do placków, naleśników, czy po prostu rozsmarowane na świeżej bułeczce. Sprawdzi się też do nadziewanie pierniczków czy …
Rolada dyniowa z kremem czekoladowym
Warto wykorzystywać dynię w wypiekach. Nie tylko nadaje piękny pomarańczowy kolor, ale też ciasta z jej dodatkiem są wilgotne i bardzo smaczne. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem, pomarańczami i …
Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
Czekoladowe, lekko kruche ciasteczka z pysznym masłem orzechowym w środku. Przygotowywane w taki sam sposób jak ciasteczka nadziewane Nutellą. Nadzienie z masła orzechowego mrozimy i chowamy między czekoladowe ciasto. Dla …
Orzechowe ciasteczka mumie
Zabawnie wyglądające orzechowe ciasteczka „mumie” przygotowane na Halloween. Ciasto na ciastka jest mocno orzechowe, plastyczne i ładnie odwzorowuje wycinany kształt. Upieczone ciastka są kruche, ale nie tak jak klasyczne maślane. …
Korzenne trufle dyniowe
Idealne na jesienną, słodką przekąskę – korzenne trufle dyniowe. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować takie piękne, czekoladowe kuleczki. Masa dyniowa jest aromatyczna, już nieco świąteczna i bardzo plastyczna, więc łatwo …
Sernik dyniowy z czekoladą
Kremowy i delikatny sernik dyniowy z czekoladą. Masa serowa ma piękny kolor i cudowny smak. Bardzo subtelnie wyczuwalna dynia i cynamon, z małymi kawałeczkami czekolady to super smaczne połączenie. Takie …
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
Wspaniały deser, który zniknął tak szybko, że nie zdążyłam się nim nacieszyć. Łączy w sobie czekoladowe ciasto i dwa puszyste, delikatne musy. Są to mus śliwkowy i odrobina musu czekoladowego. …
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Włoskie ciasteczka Canucci już pojawiły się na blogu w wersji kakaowej z dużą ilością czekolady i migdałami. Teraz pora na kolejną odsłonę tych pysznych, chrupiących ciasteczek-sucharków. Połącznie czekolady i pomarańczy, …