Na blogu znajdziecie już czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym, który przygotowuje się z kakao. Ten jest z roztopioną czekoladą. Delikatnie czekoladowy, gładki i jedwabisty. Maślany krem czekoladowy jest idealny do tynkowania i dekorowania tortów. Prosty do przygotowania, nie za sodki i bardzo przyjemny w użyciu. Dalej znajdziecie kilka wskazówek, żeby przygotowanie kremu poszło Wam gładko.
Deserki z musem z białej czekolady i malinami
Lekki, puszysty mus z białej czekolady, maliny i biszkopt wymieszany z wiórkami kokosowymi i Malibu. Ale to było dobre! Użyłam biszkoptu genueńskiego, jasnej wersji czekoladowego biszkoptu który już znacie. Można go zastąpić biszkoptami. Ladyfiners, czyli te długie biszkopty będą naprawdę spoko. We wskazówkach jeszcze o nich wspomnę. I o musie z białej czekolady, który nadaje się też do tortów. Na blogu już jest o nim wpis. Deserki z musem z białej czekolady są przepyszne, nie można się od nich oderwać.
Mus czekoladowo-kawowy (do tortu)
Połączenie kawy i czekolady w pysznym musie. Możecie wykorzystać go do tortu i do deserków. Myślę, że żaden smak nie dominuje. Kawa jest idealnie wyczuwalna, ale nie przebija zbyt mocno czekolady. Jak dla mnie rewelacja zarówno w torcie, jak i solo. Polecam podać go w filiżankach z łyżką bitej śmietany, posypany kakao. Jak dodacie na wierzch pokruszone ciastka Amaretto… poezja. Wiem, próbowałam!
Jeśli nieśmiało podchodzicie do pieczenia serników w kąpieli wodnej, ten wpis będzie dla Was idealny. Kąpiel wodna wzbudza wiele emocji i wiem, że wiele osób ma przed nią obawy. Zastanawiacie się, czy do środka nie wleci woda. A jeśli już się tam dostanie, czy sernik będzie dobry. Jak zabezpieczyć formę, żeby woda się tam się jednak nie dostała. Właściwie po co ten sernik piec w kąpieli wodnej?
Co sprawia, że brownie jest idealne? Właściwie co to znaczy, że jest idealne? Brownie, nazywane jest zakalcem, choć myślę, że ono zakalcem wcale nie jest. Można je zepsuć. Tak, można z zakalca zrobić jeszcze większy zakalec. Idealne brownie to oczywiście takie, które Wam smakuje najbardziej, ale jednak jest ale!
Tort z malinami i musem czekoladowym
Boskie połączenie malin i czekolady w pysznym torcie. Co się w nim znalazło? Puszysty biszkopt czekoladowy, mus czekoladowy z malinami i czekoladowy krem maślany. Przepisy na wszystkie poszczególne elementy tortu znajdziecie na blogu. Tort z malinami i musem czekoladowym łączy je w przepyszną całość. Jest lekki, puszysty i idealnie słodki. Krem maślany z dodatkiem kakao jest gładki, przyjemny w użyciu i przede wszystkim smaczny. Poniżej kilka wskazówek dotyczących przygotowania i pełen przepis. Polecam gorąco!
Śliwki z czekoladą pod kruszonką
Prosty przepis, kilka składników i mamy obłędnie pyszny deser. Zapiekana, maślana kruszonka, pod którą bulgoczą soczyste, gęste śliwki z cynamonem. A jak dodamy do tego czekoladę… Rewelacja. Śliwki z czekoladą pod kruszonką najbardziej lubię na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam je na 3 minuty żeby odrobinę ostygły i gotowe. Ten deser można podać z gałką lodów, bitą śmietaną, w każdym wypadku smakuje wspaniale.
Czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)
Ten krem maślany przypadnie Wam do gustu. Delikatnie czekoladowy, ale tą czekoladowość otrzymujemy dzięki kakao. Przepis z czekoladą na pewno również się pojawi. Z kakao przygotowujemy wcześniej gęsty, lepki syrop, który wygląda jak smoła. Trzeba go dodać do utartego masła. Czekoladowy krem maślany jest gładki, delikatny, bardzo fajnie się z nim pracuje. To świetny tynk do tortu.