Wafle z mlekiem w proszku
Kiedyś takie przekładane kakaową masą wafle były bardzo popularne. Robi się je szybko i przepis nie jest bardzo skomplikowany. W dodatku wafelków wychodzi sporo i są naprawdę bardzo smaczne. Tradycyjnie kakaowa masa z mlekiem w proszku jest przygotowywana nieco inaczej niż ta, którą ja Wam proponuję. Mleko w proszku miesza się z wystudzoną masą z mleka, cukru, masła i kakao. Ja w zamian zrobiłam puszystszy krem z utartego masła, do którego stopniowo dodałam mieszankę mleka, cukru i mleka w proszku z kakao. Jest też mniej cukru, a wafelki są idealnie słodkie. Nie byłabym sobą, gdybym kilku sztuk nie zanurzyła w czekoladzie. Bardzo Wam polecam!

Wafle z mlekiem w proszku - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania wafli z mlekiem w proszku:
Wafle – Użyłam wafli okrągłych o średnicy 28cm. Waga takich wafli to 100 gram. Wafelków było 6 sztuk. Na taką wielkość wafli podana jest ilość kremu, czyli łącznie 5 przełożeń kremem.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę. Powinno być miękkie i w temp. pokojowej.
Ubijanie masła zajmuje ok. 7-8 minut, ja ubijam je 10 minut mikserem ręcznym. Po tym czasie masło jest puszyste, prawie białe.
Ładnie utarte masło powinno mieć temperaturę pokojową podczas dodawania masy kakaowej. Inaczej pojawia się ryzyko zwarzenia masy.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach, ani odtłuszczone.
Mleko – Zwykłe mleko 2% lub 3,2%.
Cukier – Drobny cukier do wypieków, może być też cukier puder.
Cukier waniliowy – Może to być zwykły cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Jak najbardziej można użyć ekstraktu waniliowego. Dodajemy go do mleka, tak samo jak cukier.
Kakao – Użyłam ciemnego kakao DecoMorreno.
Więcej wskazówek do przygotowania tego kremu znajdziecie we wpisie o Maślanym kremie czekoladowym z mlekiem w proszku.
Przygotowanie czekoladowych wafli z mlekiem w proszku –dodatkowe informacje:
- Krem dzielimy na 5 porcji (jeśli macie 6 wafli). Wystarczy wygładzić go na równo w misce i sobie odrysować (np. łyżeczką/wykałaczką) na wierzchu równe porcje. Wtedy łatwiej nakładać odpowiednią ilość na wafle.
- Wafle delikatnie smarujemy kremem. Warstwa będzie cienka, najlepiej użyć metalowej wąskiej szpatułki do kremu, ale uda się też nożem.
- Po złożeniu wafla trzeba go dobrze zawinąć w papier do pieczenia lub folię. Dzięki temu nie obeschnie po bokach. Koniecznie trzeba go też dociążyć. Najlepiej sprawdzą się duże, ciężkie książki (albumy, atlasy), które wielkością są zbliżone do wafla. Wtedy będzie równomiernie dociążony.
- Warto schładzać wafla z mlekiem w proszku przez całą noc w lodówce.
- Po schłodzeniu można pokroić go na dowolne kształty. Ja wybrałam trójkąty.
- Pokrojone wafelki można zanurzyć w czekoladzie i posypać posiekanymi orzechami. Wystarczy zanurzyć je na 1-2 cm. Nadmiar czekolady strząsnąć, a wafelki odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać czekoladę orzechami i schłodzić wafelki przez 5-10 minut w lodówce.
Jakiej czekolady użyć?
Może być gorzka lub mleczna z gorzką w proporcji pół na pół. Sama mleczna może być zbyt słodka.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Na połowę wafelków (14 sztuk) wykorzystałam 80 g czekolady (mleczna i gorzka) roztopionej w kąpieli wodnej z łyżką oleju.
Przepis na 28 średniej wielkości wafelków (trójkątów).

Wafle z masą z mleka w proszku - przechowywanie
Wafelki z kakaową masą z mlekiem w proszku najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie wyschły. Muszą pozostać w lodówce. Będą dobre do 5 dni.

Smacznego!
Przepis na wafle z mlekiem w proszku (wafle z masą kakaową):

WAFLE Z MLEKIEM W PROSZKU
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 100 g wafli
Składniki na krem
- 200 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 125 ml mleka
- 120 g mleka w proszku (tłustego, niegranulowane)
- 20 g kakao
- 100 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu
- Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć.
- Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
- Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
- Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
- Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.
Przygotowanie wafli
- Pierwszy wafel położyć na dużym arkuszu papieru do pieczenia lub folii spożywczej.
- Cienko rozsmarować na nim część kremu i położyć kolejny wafel. Bardzo delikatnie go docisnąć i rozsmarować na nim porcję kremu. Powtórzyć smarowanie kolejnych wafli do ostatniego, którego już nie trzeba smarować kremem.
- Przełożone kremem wafle zawinąć dość szczelnie w papier lub folię i położyć np. na większej desce do krojenia. Na górę położyć sporą, ciężką książkę lub dwie. Muszą obciążyć wafla równomiernie.
- Tak przygotowany wafelek schować do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po schłodzeniu wafla pokroić na kawałki.