Cofnij
wafle z mlekiem w proszku

WAFLE Z MLEKIEM W PROSZKU

Joanna | Chocololo
Przepis na pyszne wafle przekładane kakaowym kremem z mlekiem w proszku.
Przepis na ok. 28 kawałków.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g wafli

Składniki na krem

  • 200 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 125 ml mleka
  • 120 g mleka w proszku (tłustego, niegranulowane)
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu

  • Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć.
  • Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
  • Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
  • Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
  • Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.

Przygotowanie wafli

  • Pierwszy wafel położyć na dużym arkuszu papieru do pieczenia lub folii spożywczej.
  • Cienko rozsmarować na nim część kremu i położyć kolejny wafel. Bardzo delikatnie go docisnąć i rozsmarować na nim porcję kremu. Powtórzyć smarowanie kolejnych wafli do ostatniego, którego już nie trzeba smarować kremem.
  • Przełożone kremem wafle zawinąć dość szczelnie w papier lub folię i położyć np. na większej desce do krojenia. Na górę położyć sporą, ciężką książkę lub dwie. Muszą obciążyć wafla równomiernie.
  • Tak przygotowany wafelek schować do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Po schłodzeniu wafla pokroić na kawałki.
Słowo kluczowe babeczki z kremem, kakao, krem czekoladowy, krem maślany, mleko w proszku, wafelki, wafelki czekoladowe, wafle