1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu
Mleko w proszku wymieszać z kakao, przesiać do miseczki i odłożyć.
Zwykłe mleko podgrzać razem z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
W misce utrzeć masło na jasną (prawie białą) i puszystą masę. Zajmie to 10 minut. Na chwilę odłożyć utarte masło.
Do wystudzonego mleka w kilku turach przesiać ponownie mleko w proszku. Za każdym razem dokładnie i energicznie je wmieszać. Powstanie gęsta masa.
Miksując masło dolewać po dużej łyżce masy mleczno-kakaowej. Kolejną wlewać, gdy poprzednia się wmiesza.
Krem miksować jeszcze ok. 30 s na niskich obrotach.
Przygotowanie wafli
Pierwszy wafel położyć na dużym arkuszu papieru do pieczenia lub folii spożywczej.
Cienko rozsmarować na nim część kremu i położyć kolejny wafel. Bardzo delikatnie go docisnąć i rozsmarować na nim porcję kremu. Powtórzyć smarowanie kolejnych wafli do ostatniego, którego już nie trzeba smarować kremem.
Przełożone kremem wafle zawinąć dość szczelnie w papier lub folię i położyć np. na większej desce do krojenia. Na górę położyć sporą, ciężką książkę lub dwie. Muszą obciążyć wafla równomiernie.
Tak przygotowany wafelek schować do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu wafla pokroić na kawałki.
Słowo kluczowe babeczki z kremem, kakao, krem czekoladowy, krem maślany, mleko w proszku, wafelki, wafelki czekoladowe, wafle