Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Herbatniki kakaowe

Herbatniki kakaowe

przez Joanna | Chocololo
kakaowe herbatniki

Herbatniki kakaowe

Maślane i kruche herbatniki kakaowe, które można podać jako samodzielne ciasteczka lub wykorzystać do różnych deserów. Ciasto jest plastyczne, można wycinać z niego dowolne kształty. Wybrałam kwadraty, żeby można je było wykorzystać do innego, bardzo smacznego przepisu. Do ciast bez pieczenia sprawdzają się świetnie. Możecie je wykorzystać do takich ciast jak np. Musowe ciasto z czekoladą i gruszkami, sprawiając, że całość będzie jeszcze bardziej czekoladowa. To naprawdę uniwersalny przepis na pyszne kakaowe herbatniki.
kakaowe herbatniki

Herbatniki kakaowe - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kakaowych herbatników?

Mąka pszenna – Do herbatników użyjcie pszennej mąki tortowej. Jeśli chcecie użyć innej, nada się też mąka orkiszowa typ. 700.

Kakao – Ciemne kakao alkalizowane, czyli ogólnodostępne w sklepach.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.

Cukier puder – Również ten z brązowego cukru.

Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Można wykorzystać ekstrakt waniliowy.

Śmietanka – Tłusta śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30-36% (sama użyłam 36%). Powinna być schłodzona.

kakaowe herbatniki

Przygotowanie kakaowych herbatników.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę lub lekko uformować prostokąt (zależy jakie kształty będziemy wykrawać). Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść. Wcześniej, warto pokroić zimne masło w niedużą kostkę lub plastry.

Przygotowane ciasto powinno być plastyczne i tłustawe. Najlepiej podzielić je na pół i uformować dwie kule, żeby łatwiej je było rozwałkować (i cieniej, jeśli chcemy cieńsze herbatniki). Trzeba je schłodzić przez minimum godzinę, ale ja polecam dłużej. Najlepiej zostawić je na noc i 20-30 minut przed wałkowaniem wyłożyć na blat, aby się ociepliło.

Herbatniki pieczemy przez 12-15 minut w zależności od wielkości i grubości. Temperaturę ustawiamy na 170 stopni C, funkcja góra-dół.

Wykrawacz do herbatników.

Można wykorzystać dowolny kształt. Sama użyłam kwadratowej formy o wymiarach 6×6 cm.

Przepis na ok. 40 herbatników.

kakaowe herbatniki

Herbatniki kakaowe - przechowywanie

Ciasteczka przechowujemy w temperaturze pokojowej, zamknięte w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 4 dni.

Można je mrozić upieczone i surowe. Upieczone herbatniki pakujemy w woreczki spożywcze i mrozimy do 2 miesięcy. Surowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i mrozimy do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu trzeba je rozwałkować i można wycinać herbatniki.

kakaowe herbatniki

Smacznego!

kakaowe herbatniki

HERBATNIKI KAKAOWE

Joanna | chocololo.pl
Maślane i kruche herbatniki kakaowe, które można podać jako samodzielne ciasteczka lub wykorzystać do różnych deserów.
Przepis na ok. 40 herbatników*

SKŁADNIKI
  

  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8-10 gram)
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, podzielić je na dwie części. Każdą uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, po kilku minutach rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
  • Herbatniki układać na blaszce. Odstępy nie muszą być duże, ciastka niewiele rosną. Każdy herbatnik nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Piec 12-15 minut (grubsze 15 minut), po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
  • Upiec herbatniki z drugiej kuli ciasta.

WSKAZÓWKI

*Wykrajanych kwadratową formą 6x6 cm. W zależności od wielości i kształtu foremki,herbatników może być mniej lub więcej.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, herbatniki, kakao

Zobacz także:

maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym
maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasteczka ziarna kawy
ciasteczka ziarna kawy
ciasteczka z bezą i czekoladą
ciasteczka z bezą i czekoladą

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo