Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
Mięciutkie i puszyste, ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą. Posypane cukrowo-cynamonową posypką, która fajnie się zapieka, tworząc chrupką skorupkę. Jeśli macie składniki w temperaturze pokojowej, to przygotujecie ciasto bardzo szybko, w dodatku można je kroić jeszcze ciepłe. Spróbowałam ciepłego i już po ostudzeniu, w obu przypadkach było przepyszne. Jeśli macie ochotę, polecam z gałką waniliowych lodów. Cudo!
Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą - wskazówki
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Jabłka – Do ciasta potrzeba 650 g jabłek. To ok. 4 nieduże jabłka. Trzeba je obrać i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm.
Cukier brązowy – Do posypania ciasta polecam cukier brązowy, który jest delikatnie karmelowy. Jeśli nie macie akurat brązowego, można go zastąpić białym cukrem.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą - przechowywanie
Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.
Smacznego!
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 300 g mąki
- 100 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 650 g jabłek
- 120 g białej czekolady
Składniki na posypkę
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę ok. 1x1cm i odłożyć. Białą czekoladę pokroić w kostkę i również odłożyć.W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza wbić kolejne. Skończyć miksować gdy składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać całość dokładnie szpatułką. Powstanie gęste ciasto. Wsypać do niego jabłka i czekoladę. Ponownie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do blaszki i rozsmarować równo. Posypać całość równomiernie posypką i włożyć do piekarnika.
- Piec 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.
1 komentarz
Absolutnie przepyszne! Surowe ciasto jest mocno gęste i najpierw się przestraszyłam, ale po dodaniu jabłek konsystencja jest zupełnie inna. A po upieczeniu – palce lizać! Genialne ❤️ I potwierdza powód, dla którego jestem fanką Twoich przepisów!