Pyszne trufle z bakaliami
Wytrawne, aksamitne trufle z gorzkiej czekolady z bakaliami. Pyszne. Trufle z dodatkiem suszonych wiśni i orzechów pekan. Znalazła się też odrobina pomarańczowej, kandyzowanej skórki. Nie za dużo, aby nie przyćmiła czekoladowości. Wszystko pięknie się komponuje. Czekolada, lekko kwaśne wiśnie, delikatne i miękkie orzechy pekan oraz nadająca aromatu skórka. Świąteczne trufle idealne, które na pewno przygotujecie jeszcze raz.
Pyszne trufle z bakaliami - wskazówki
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 70-80%.
Śmietanka – W przepisie używamy słodkiej śmietanki 36%, ale myślę, że 30% też można wykorzystać.
Miód – Jaki lubicie. Może być jasny np. akacjowy, rzepakowy. Jednak polecam ciemny miód gryczny, który nada dodatkowego aromatu.
Do przygotowania trufli używamy bakali:
Wiśnie – Suszone i słodzone, słodko-kwaśne wiśnie. Powinny być miękkie. Kroimy je dość drobno.
Orzechy pekan – Używamy ich ponieważ są dość miękkie i trufle ładnie się z nimi kroją. Można w ich miejsce dać orzechy włoskie. Orzechy kroimy z grubsza.
Kandyzowana skórka pomarańczowa – Niezbędna, bo już odrobina doda pięknego aromatu, a jednocześnie nie doda goryczy. Siekamy ją drobno. Gotowy aromat kandyzowanej skórki nie zastąpi, można spróbować dodać startą, świeżą skórkę. Pamiętajcie, aby wcześniej sparzyć ją wrzątkiem. Pomarańcza powinna mieć grubą skórkę.
Jeśli chcecie zrobić sami kandyzowaną skórkę, zapraszam po przepis -> Kandyzowana skórka pomarańczowa.
Jak przygotować trufle?
Wystarczy podgrzać śmietankę, masło i mód, następnie roztopić w mieszance czekoladę. Ale tutaj uwaga! Potrzebny jest bledner. Jeszcze ciepłą masę dokładnie blendujemy na gładko, a gdy lekko ostygnie dodajemy bakalie i wylewamy do formy 20×20 cm.
Truflowa masa powinna dobrze się schłodzić, żeby ładnie i równo się kroić. Najlepiej byłoby zostawić ją na noc w lodówce, ale 3 godziny też dadzą radę.
Przygotujcie sporo kakao do obtoczenia truflowych kosteczek.
Przepis na 36 trufli.
Pyszne trufle z bakaliami - przechowywanie
Świąteczne trufle z bakaliami najlepiej zamknąć w szczelnym pojemniku i koniecznie przechowywać w lodówce. Mogą w niej pozostać do 5 dni.
Dobrze schłodzone trufle (obtoczone kakao) można zamrozić. Najlepiej po kilka sztuk w woreczkach lub zawinięte w folię spożywczą. W zamrażarce mogą zostać nawet 3 miesiące.
Smacznego!
PYSZNE TRUFLE Z BAKALIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g czekolady gorzkiej
- 40 g miodu
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 g masła
- 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów pekan
- 50 g wiśni suszonych
- ½ szklanki kakao
PRZYGOTOWANIE
- Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć.
- Kandyzowaną skórkę posiekać, orzechy i wiśnie z grubsza posiekać. Odłożyć.
- Do garnuszka dać masło, miód i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając często do rozpuszczenia miodu i masła. Całość powinna być gorąca, zdjąć garnuszek z ognia i dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać do rozpuszczenia.
- Zostawić czekoladową masę na 1-2 minuty i zblendować. Czekolada będzie gładka, lśniąca. Odłożyć ją na kilka minut, żeby lekko ostygła.
- Do czekolady wsypać bakalie, wymieszać. Wyłożyć masę do przygotowanej foremki i wyrównać. Gdy całkiem ostygnie, włożyć ją do lodówki na min. 3 godziny.
- Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa dobrze się schłodzi wyjąć ją (razem z papierem) na blat, posypać wierzch kakao i pokroić na kwadraciki. Na talerz wysypać kakao, obtaczać w nim trufle i odkładać na przygotowaną tacę. Trufle schłodzić jeszcze godzinę i przenieść do szczelnego pudełka.