Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

przez Joanna | Chocololo
sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Sernik świąteczny, który łączy w sobie smaki pomarańczy i pierników. Spód piernikowy, przygotowany podobnie jak w serniku z masłem orzechowym. Ten jest trochę bardziej lepki i konsystencją znakomicie komponuje się z masą serową z białą czekoladą. Dużo smaku dodaje też słodka, miękka polewa kakaowa ze skórką pomarańczową. Całość jest mięciutka, kremowa i bardzo dobrze smakuje. Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie jest na zimno, nie trzeba nic piec i robi się go dość szybko. Trzeba go dobrze schłodzić, taki schłodzony kroi się najlepiej. Koniecznie spróbujcie.
sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie - wskazówki

Przygotowanie piernikowego spodu.

Spód tego sernika składa się z pierników wymieszanych z korzennymi ciastkami, które mieszamy z kakaowym syropem.

Pierniczki – Użyłam zwykłych pierniczków z lukrem, bez nadzienia. Można użyć pierniczków bez lukru, spód z takimi piernikami będzie mniej lepki i słodki.

Ciastka korzenne – Kruche ciasteczka Speculatius z odciśniętym wzorkiem.

 

Masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

 

Polewa kakaowa z pomarańczową skórką.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

 

Krem do dekoracji.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie - przechowywanie

Świąteczny sernik z białą czekoladą przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie
sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Smacznego!

sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Świąteczny sernik z białą czekoladą, piernikami i pomarańczową skórką.
Przepis na tortownicę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 ml mleka
  • 60 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 150 g pierniczków
  • 80 g ciastek korzennych

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 40 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na krem do dekoracji

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 korzenne ciastka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
  • Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
  • Kakaowy syrop odstawić. Pierniki i ciastka połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Żelatynę zalać wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
  • Twaróg zmiksować (można blenderem) z cukrem waniliowym. Powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna. Zostawić ją na chwilę i jeszcze letnią wlewać do masy serowej ciągle miksując.
  • Śmietankę ubić na puszysto i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na spód i schłodzić sernik przez noc (12 godzin).

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dać masło, cukier puder i kakao. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
  • Polewę odłożyć aby lekko przestygła i wmieszać do niej skórkę pomarańczową. Gdy polewa ostygnie, ale pozostanie dość płynna wylać ją na sernik i dość szybko rozsmarować. Sernik schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać mikserem do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
  • Korzenne ciastka pokruszyć i posypać nimi sernik.
Keyword pierniczki, pomarańcze, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, skórka pomarańczowa, święta

Zobacz także:

sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo