Trufle mleczno-orzechowe
Te mleczno-orzechowe kuleczki przypominają w smaku popularne Schoko-Bons. Pod warstwą czekolady kryje się pyszne i słodkie nadzienie z orzechami laskowymi. Trufle mleczno-orzechowe składają się z zaledwie kilku składników i są wyjątkowo proste do przygotowania. Wspaniałe na prezent i do podjadania z lodówki. Ostrzegam, trufle znikają ekspresowo, po prostu ciężko się powstrzymać i nie skubnąć następnego.
Trufle mleczno-orzechowe - wskazówki
Mimo, że trufle są proste do przygotowania mam dla Was kilka wskazówek dotyczących składników.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.
Nie pomijajcie przesiewania mleka dwukrotnie. Zmniejsza to ryzyko powstania mlecznych grudek w masie.
Orzechy laskowe – Upieczone i obrane ze skórek. Jeśli decydujecie się upiec i obrać orzechy samodzielnie to:
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Czekolada do polania trufli – Najlepiej gorzka 60-80% w równej proporcji z mleczną. Można użyć samej gorzkiej czekolady jeśli lubicie i także polecam to połączenie. Sama mleczna będzie za słodka, chociaż jeśli lubicie, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale masa z orzechami i białą czekoladą jest całkiem słodka. Fajnie przełamać to gorzką czekoladą.
Do ozdoby można zrobić paseczki z białej czekolady. Na tą ilość trufli wystarczy pasek rozpuszczonej czekolady.
Przepis na ok. 16 trufli.
Trufle mleczno-orzechowe - przechowywanie
Przechowywać trufle zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.
Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.
Smacznego!
TRUFLE MLECZNO-ORZECHOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na nadzienie
- 150 g czekolady białej
- 50 g mleka w proszku
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórek)
Do polania trufli
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Mleko w proszku przesiać do miseczki. Do garnuszka wlać śmietankę, ponownie przesiać (do śmietanki) mleko w proszku i dokładnie, energicznie wymieszać. Podgrzewać całość na małym ogniu ciągle mieszając.
- Gdy śmietanka będzie gorąca i prawie wrząca, zdjąć ją z ognia, dodać do niej połamaną biała czekoladę i mieszać delikatnie do roztopienia czekolady.
- Orzechy posiekać i dodać do masy, wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa powinna stać się plastyczna i błyszcząca.
- Przygotować tacę/duży talerz i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tacę. Jeśli masa będzie zbyt luźna do formowania, trzeba ją włożyć na 5 minut do lodówki.
- Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki i schłodzić przez 1-1½ godziny, aż będą twardsze.
- Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać schłodzone kuleczki w czekoladzie i odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić trufle w lodówce jeszcze 15 minut. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.