Trufle mleczno-orzechowe

Trufle mleczno-orzechowe

Te mleczno-orzechowe kuleczki przypominają w smaku popularne Schoko-Bons. Pod warstwą czekolady kryje się pyszne i słodkie nadzienie z orzechami laskowymi. Trufle mleczno-orzechowe składają się z zaledwie kilku składników i są wyjątkowo proste do przygotowania.  Wspaniałe na prezent i do podjadania z lodówki. Ostrzegam, trufle znikają ekspresowo, po prostu ciężko się powstrzymać i nie skubnąć następnego.
trufle mleczno-orzechowe

Trufle mleczno-orzechowe - wskazówki

Mimo, że trufle są proste do przygotowania mam dla Was kilka wskazówek dotyczących składników.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.

Nie pomijajcie przesiewania mleka dwukrotnie. Zmniejsza to ryzyko powstania mlecznych grudek w masie.

Orzechy laskowe – Upieczone i obrane ze skórek. Jeśli decydujecie się upiec i obrać orzechy samodzielnie to:

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Czekolada do polania trufli – Najlepiej gorzka 60-80% w równej proporcji z mleczną. Można użyć samej gorzkiej czekolady jeśli lubicie i także polecam to połączenie. Sama mleczna będzie za słodka, chociaż jeśli lubicie, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale masa z orzechami i białą czekoladą jest całkiem słodka. Fajnie przełamać to gorzką czekoladą.

Do ozdoby można zrobić paseczki z białej czekolady. Na tą ilość trufli wystarczy pasek rozpuszczonej czekolady.

Przepis na ok. 16 trufli.

trufle mleczno-orzechowe

Trufle mleczno-orzechowe - przechowywanie

Przechowywać trufle zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

trufle mleczno-orzechowe

Smacznego!

trufle mleczno-orzechowe

TRUFLE MLECZNO-ORZECHOWE

Joanna | chocololo.pl
Pod warstwą czekolady kryje się pyszne i słodkie nadzienie z orzechami laskowymi.
Przepis na ok. 16 trufli.

SKŁADNIKI
  

Składniki na nadzienie

  • 150 g czekolady białej
  • 50 g mleka w proszku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórek)

Do polania trufli

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko w proszku przesiać do miseczki. Do garnuszka wlać śmietankę, ponownie przesiać (do śmietanki) mleko w proszku i dokładnie, energicznie wymieszać. Podgrzewać całość na małym ogniu ciągle mieszając.
  • Gdy śmietanka będzie gorąca i prawie wrząca, zdjąć ją z ognia, dodać do niej połamaną biała czekoladę i mieszać delikatnie do roztopienia czekolady.
  • Orzechy posiekać i dodać do masy, wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa powinna stać się plastyczna i błyszcząca.
  • Przygotować tacę/duży talerz i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tacę. Jeśli masa będzie zbyt luźna do formowania, trzeba ją włożyć na 5 minut do lodówki.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki i schłodzić przez 1-1½ godziny, aż będą twardsze.
  • Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać schłodzone kuleczki w czekoladzie i odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić trufle w lodówce jeszcze 15 minut. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

Zobacz także:

domowe czekoladki snickers
domowe czekoladki snickers
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo