Chlebek bananowy marmurkowy

Bardzo popularny chlebek bananowy, dziś w wersji marmurkowej z czekoladą. Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bezglutenowy. Zamiast tradycyjnej mąki można użyć mąki bezglutenowej w równej proporcji z wiórkami kokosowymi. Tekstura ciasta będzie mięsista i pyszna. Podany z garścią owoców stanowi cudowne i smaczne śniadanie.
Składniki (keksówka 21×11 cm):

– 3 bardzo dojrzałe banany

– 2 jajka

– 60 g masła

– 0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)

– 1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam jak zawsze Schar mix-B, jednak można użyć dowolnej sprawdzonej mąki) + 1 czubata łyżka

– 1 ¼ szklanki wiórków kokosowych

– 50 g czekolady gorzkiej

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.

W misce rozgnieść banany, dodać cukier, jajka i wymieszać. Mąkę zmielić razem z wiórkami, gdyż z samych wiórków łatwo się zagapić i zrobić pastę. Do miski z bananami wsypać mąkę, zmielone wiórki, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wmieszać roztopione masło, wziąć 1 łyżkę ciasta i wymieszać z ostudzoną czekoladą. Gdy ładnie się połączą dodać do czekolady jeszcze 1/3 ciasta i kakao. Dobrze wymieszać.

Do pozostałego ciasta (bez czekolady) dosypać czubatą łyżkę mąki i wymieszać.

Wylać 1/3 jasnego ciasta na blaszkę, następnie wylać ciasto czekoladowe i przykryć pozostałą 1/3 jasnego ciasta. Patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki w cieście.

Piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!
chlebek bananowy marmurkowy z czekoladą 1
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo