Tort Pączek z różą i białą czekoladą

Tort Pączek z różą i białą czekoladą

Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa. Składa się z dwóch osobno pieczonych blatów ciasta na occie jabłkowym i kwaśniej śmietanie z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej. W środku, poza kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki znajdziecie aromatyczną, słodką konfiturę różaną. Koniecznie wypróbujcie. Tort jest wspaniały.
Tort Pączek z różą i białą czekoladą 3

Tort Pączek z różą i białą czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Tort składa się z dwóch ciast, które pieczemy osobno.

Można wyrobić ciasto i rozlać równo do dwóch przygotowanych tortownic i piec oba jednocześnie, ale można też piec jedno po drugim. Pamiętając jednak, by równo podzielić składniki na pół i przygotować ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Nie wolno surowego ciasta zostawić w tortownicy, żeby czekało na swoją kolej pieczenia.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ocet i śmietanę należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Ocet jabłkowy – Niefiltrowany, naturalny i mętny ocet jabłkowy.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku.

Przyprawy – Cynamon i gałka nadają ciastu charakterystyczny smak i nie wolno ich pomijać.

Krem.

Przygotowanie kremu wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Tort można ozdobić kwiatami lub owocami.

Przepis na tort o średnicy 20 cm, składający się z dwóch blatów ciasta.

Tort Pączek z różą i białą czekoladą 2

Tort Pączek z różą i białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać tort w specjalnym pojemniku na tort, lub zabezpieczony folią spożywczą , żeby nie przeszedł zapachami z lodówki. Spożyć do 2 dni.

Tort Pączek z różą i białą czekoladą 1
Tort Pączek z różą i białą czekoladą 4
Smacznego!
Tort Pączek z różą i białą czekoladą 3

TORT PĄCZEK Z RÓŻĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 g masła
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 180 g cukru białego
  • 4 jajka
  • 180 ml octu jabłkowego
  • 160 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 200 g mascarpone

Dodatkowo

  • 1 słoiczek (ok. 250 g) konfitury z róży ( takiej do pączków)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dwie tortownice (średnica 20 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki.
  • W garnuszku roztopić masło, odłożyć do ostygnięcia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić na bok.
  • Przygotować i odmierzyć wcześniej ocet, śmietanę i olej. Do oleju wlać masło i wymieszać.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić jajka mikserem (końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i gęstą masę. Zajmie to kilka minut.
  • Zmniejszyć obroty na najmniejsze i wlewać powoli masło z olejem, następnie w trzech porcjach śmietanę. Gdy wszystko się połączy przestać miksować.
  • Do masy w kilku turach przesiewać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Najlepiej robić to delikatnie szpatułką. Dodawać na zmianę: część mąki i część octu.
  • Gdy wszystko będzie dobrze połączone, rozlać ciasto po równo do przygotowanych tortownic. Piec 30-35 minut.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut w tortownicy, po tym czasie można je wyjąć i ostudzić na kratce.

Przygotować krem

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zdjąć z ognia. Mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, jednolity sos.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie włożyć ją do lodówki na 12 godzin. Mascarpone również tyle schładzać.
  • Umieścić w misce schłodzone mascarpone i sos czekoladowy. Ubijać mikserem, aż masa będzie gęsta i puszysta (ok. 2-3 minuty).

Składnie tortu

  • Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu. Dokoła brzegu wyłożyć krem (zrobić takie jakby gniazdko, zabezpieczy konfiturę). Do środka wyłożyć konfiturę i wyrównać.
  • Na konfiturę wyłożyć krem i wyrównać, zostawić trochę kremu do dekoracji (ok. ¼). Przykryć równo drugim ciastem i nałożyć na boki i wierzch resztę kremu. Wyrównać szpatułką i ozdobić według uznania.

Zobacz także:

tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 1

TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników. Z serem, kremem czekoladowo-orzechowym czy różnymi dżemami i owocami. Pycha. Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole.

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.

tort czekoladowo-kawowy a

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo