Orkiszowe brownie z batata
Dla wszystkich fanów brownie, kolejny przepis na to mega czekoladowe ciasto. Tym razem ze słodkim ziemniakiem, czyli batatem i mąką orkiszową. Konsystencja ciasta jest gliniasta, choć nieco bardziej zbita niż w tradycyjnym brownie. Nawet lekko przypomina konsystencją trufle czekoladowe. Bardzo ciekawy smak. Orkiszowe brownie z batata z dodatkiem cynamonu jest bardzo smaczne, aromatyczne i idealne na deser.
Orkiszowe brownie z batata - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Mąka orkiszowa – Użyłam mąki orkiszowej jasnej, typ 700. Można użyć pszennej jeśli akurat nie macie orkiszowej.
Cukier – Warto użyć brązowego cukru, albo pomieszać z białym pół na pół.
Batat (puree z batata) – Do ciasta potrzeba 250-260 g puree z upieczonego batata. Tyle mieści się w szklance/kubku 250 ml.
Przygotujcie więc batata o wadze ok. 450-500 g. Trzeba obrać go ze skórki, pokroić na grube (1,5-2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 180 stopniach C, aż będzie miękki (można to sprawdzić wbijając widelec), następnie przełożyć do miski, zostawić do wystudzenia a później zblendować na puree.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Przepis na formę 20×20 cm.
Orkiszowe brownie z batata - przechowywanie
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2 dni.
Smacznego!
ORKISZOWE BROWNIE Z BATATA
Joanna | chocololoplSKŁADNIKI
- 1 szklanka puree z batata ( 250-260 g puree)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 100 g mąki orkiszowej
- 90 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- W dużej misce ubić jajka z cukrami na puszystą jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
- Do masy dodać puree z batata, delikatnie wmieszać je szpatułką i przesiać do masy mąkę i cynamon, które również trzeba delikatnie wmieszać.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i posypać równomiernie posiekaną czekoladą lub groszkami. Piec 25 minut, wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po ostudzeniu.