Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • 26 kwietnia 2022
orkiszowe brownie z batata
orkiszowe brownie z batata
Total
44
Shares
21
0
23

Orkiszowe brownie z batata

Dla wszystkich fanów brownie, kolejny przepis na to mega czekoladowe ciasto. Tym razem ze słodkim ziemniakiem, czyli batatem i mąką orkiszową. Konsystencja ciasta jest gliniasta, choć nieco bardziej zbita niż w tradycyjnym brownie. Nawet lekko przypomina konsystencją trufle czekoladowe. Bardzo ciekawy smak. Orkiszowe brownie z batata z  dodatkiem cynamonu jest bardzo smaczne, aromatyczne i idealne na deser.
orkiszowe brownie z batata

Orkiszowe brownie z batata - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Mąka orkiszowa – Użyłam mąki orkiszowej jasnej, typ 700. Można użyć pszennej jeśli akurat nie macie orkiszowej.

Cukier – Warto użyć brązowego cukru, albo pomieszać z białym pół na pół.

Batat (puree z batata) – Do ciasta potrzeba 250-260 g puree z upieczonego batata. Tyle mieści się w szklance/kubku 250 ml.

Przygotujcie więc batata o wadze ok. 450-500 g. Trzeba obrać go ze skórki, pokroić na grube (1,5-2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 180 stopniach C, aż będzie miękki (można to sprawdzić wbijając widelec), następnie przełożyć do miski, zostawić do wystudzenia a później zblendować na puree.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Przepis na formę 20×20 cm.

orkiszowe brownie z batata

Orkiszowe brownie z batata - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2 dni.

orkiszowe brownie z batata

Smacznego!

orkiszowe brownie z batata

ORKISZOWE BROWNIE Z BATATA

Joanna | chocololopl
Brownie ze słodkim ziemniakiem, czyli batatem i mąką orkiszową.
Przepis na formę 20×20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 1 szklanka puree z batata ( 250-260 g puree)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrami na puszystą jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy dodać puree z batata, delikatnie wmieszać je szpatułką i przesiać do masy mąkę i cynamon, które również trzeba delikatnie wmieszać.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i posypać równomiernie posiekaną czekoladą lub groszkami. Piec 25 minut, wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po ostudzeniu.

Zobacz także:

brownie kakaowe
brownie kakaowe
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
44
Shares
Udostępnij 21
Przypnij 23
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
Poprzedni artykuł
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • 21 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tort czekoladowy z truskawkami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • 3 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.