Orkiszowe brownie z batata

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Mąka orkiszowa – Użyłam mąki orkiszowej jasnej, typ 700. Można użyć pszennej jeśli akurat nie macie orkiszowej.
Cukier – Warto użyć brązowego cukru, albo pomieszać z białym pół na pół.
Batat (puree z batata) – Do ciasta potrzeba 250-260 g puree z upieczonego batata. Tyle mieści się w szklance/kubku 250 ml.
Przygotujcie więc batata o wadze ok. 450-500 g. Trzeba obrać go ze skórki, pokroić na grube (1,5-2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 180 stopniach C, aż będzie miękki (można to sprawdzić wbijając widelec), następnie przełożyć do miski, zostawić do wystudzenia a później zblendować na puree.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Przepis na formę 20×20 cm.
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.