Pyszny jesienny tort, który składa się z: dyniowego ciasta, kremu czekoladowego, konfitury i maślanego kremu dyniowego.Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.
70gczekolady gorzkiej posiekanej lub czekoladowych groszków
Składniki na krem czekoladowy
200gmascarpone(dobrze schłodzonego)
400gśmietanki 36%
90gczekolady gorzkiej
90gczekolady mlecznej
Składniki na maślany krem dyniowy
100gmasła(w temp. pokojowej)
50gpuree z dyni
120gcukru pudru
½łyżeczkicynamonu
1-2łyżkiśmietanki 36%(w temp. pokojowej)
Składniki na polewę
60gczekolady gorzkiej
60gśmietanki 36%
Dodatkowo
150gkonfitury morelowej lub pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać puree z dyni, olej, cukier, skórkę pomarańczową i cynamon. Wymieszać dokładnie.
Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę lub groszki, wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego
Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
W misce zmiksować krótko mascarpone, dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Miksować krótko, aż powstanie gęsty krem.
Złożenie tortu
Z ciasta ściąć górkę i przekroić je na 3 równe blaty. Pierwszy położyć na paterze/talerzu/specjalnej podkładce i wyłożyć krem przy brzegu ciasta, tworząc miejsce w środku na konfiturę.
Do środka wyłożyć konfiturę, a na nią resztę kremu i wyrównać. Położyć drugi blat ciasta i znów wyłożyć krem i konfiturę. Położyć ostatni blat.
Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Schłodzić tort przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc.
Polewa i dyniowy krem maślany
Polewa. W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
Krem. Cukier puder przesiać i odłożyć.
Do miski dać masło i puree, zmiksować do połączenia składników. Do masy ponownie przesiać cukier puder i ubijać (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego kremu. Zajmie to 3-4 minuty, pod koniec wlać łyżkę śmietanki i ponownie zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić tort. Schłodzić go jeszcze 30 minut i można kroić.
Słowo kluczowe ciasto dyniowe, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, dynia, krem czekoladowy, krem do tortu, przepis na tort, puree z dyni, tort