Muffinki czekoladowo-dyniowe

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jogurt – Użyjcie jogurtu naturalnego. Zamiennikiem może być kwaśna śmietana w kubeczku, 12-18%.
Dynia – W tym przepisie użyłam Hokkaido.
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 200 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 450 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.
Przepis na 12-14 muffinek.
Muffinki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Pytanie czy można użyć dyni piżmowej?
Można 🙂
Ciekawy przepis. Czy zamiast cukru można użyć miodu, jeśli tak w jakiej ilości? Pozdrawiam
Dziękuję, nie zamieniałabym w tym przepisie cukru na miód. Pozdrawiam serdecznie!
Czy można użyć silikonowych foremek ?
Tak, jeśli piecze Pani bez papilotek i obawia się, że nie wyjdą z foremek, to można nasmarować je masłem i oprószyć mąką 🙂