Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-dyniowe

  • 4 października 2022
muffinki czekoladowo-dyniowe
muffinki czekoladowo-dyniowe
Total
70
Shares
29
0
41

Muffinki czekoladowo-dyniowe

Cudownie mięciutkie i puszyste muffinki w pięknych, jesiennych kolorach z marmurkowym wzorkiem. Są naprawdę pyszne, czekoladowo-dyniowe, ze skórką pomarańczową i kawałkami czekolady. Puree z dyni nadaje muffinkom soczystego, pomarańczowego koloru i dzięki niej są wilgotne. Przygotowane z dynią ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy roztopioną, gorzką czekoladę, a do drugiej czekoladowe groszki. Muffinki są proste do przygotowania, jeśli macie gotowe puree, to zajmą Wam chwilę. Można jeść letnie,  ale nie gorące. Wypróbujcie koniecznie.
muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jogurt – Użyjcie jogurtu naturalnego. Zamiennikiem może być kwaśna śmietana w kubeczku, 12-18%.

Dynia – W tym przepisie użyłam Hokkaido.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 200 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 450 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Przepis na 12-14 muffinek.

muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe - przechowywanie

Muffinki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.

muffinki czekoladowo-dyniowe

Smacznego!

muffinki czekoladowo-dyniowe

MUFFINKI CZEKOLADOWO-DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Cudownie mięciutkie i puszyste muffinki w pięknych, jesiennych kolorach z marmurkowym wzorkiem.
Przepis na 12-14 muffinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki pszennej
  • 180 g cukru drobnego
  • 120 ml oleju
  • 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady gorzkiej (posiekanej) lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Czekoladę (60 g) roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Odłożyć.
  • Do osobnej miski dać puree z dyni, jajka, olej, jogurt, cukier i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać roztopioną czekoladę i energicznie wymieszać.
  • Do pozostałej (pomarańczowej) części ciasta wsypać groszki i wymieszać.
  • Nakładać ciasto do papilotek na przemian, ciemne i jasne. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Ciasto w papilotkach dodatkowo zamieszać patyczkiem, aby powstał wzorek.
  • Muffinki piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można w formie lub po 10 minutach wyłożyć je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
muffinki czekoladowe z cukinią
muffinki czekoladowe z cukinią

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
70
Shares
Udostępnij 29
Przypnij 41
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

  • 29 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tort czekoladowo-dyniowy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-dyniowy

  • 6 października 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Kasiek pisze:
    4 października 2022 o 14:10

    Pytanie czy można użyć dyni piżmowej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      5 października 2022 o 13:23

      Można 🙂

      Odpowiedz
  2. Anex pisze:
    24 października 2022 o 19:53

    Ciekawy przepis. Czy zamiast cukru można użyć miodu, jeśli tak w jakiej ilości? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      25 października 2022 o 10:49

      Dziękuję, nie zamieniałabym w tym przepisie cukru na miód. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Paula pisze:
    26 października 2022 o 12:28

    Czy można użyć silikonowych foremek ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      26 października 2022 o 18:38

      Tak, jeśli piecze Pani bez papilotek i obawia się, że nie wyjdą z foremek, to można nasmarować je masłem i oprószyć mąką 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności