Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe

przez Joanna | Chocololo
muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe

Cudownie mięciutkie i puszyste muffinki w pięknych, jesiennych kolorach z marmurkowym wzorkiem. Są naprawdę pyszne, czekoladowo-dyniowe, ze skórką pomarańczową i kawałkami czekolady. Puree z dyni nadaje muffinkom soczystego, pomarańczowego koloru i dzięki niej są wilgotne. Przygotowane z dynią ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy roztopioną, gorzką czekoladę, a do drugiej czekoladowe groszki. Muffinki są proste do przygotowania, jeśli macie gotowe puree, to zajmą Wam chwilę. Można jeść letnie,  ale nie gorące. Wypróbujcie koniecznie.
muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jogurt – Użyjcie jogurtu naturalnego. Zamiennikiem może być kwaśna śmietana w kubeczku, 12-18%.

Dynia – W tym przepisie użyłam Hokkaido.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 200 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 450 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Przepis na 12-14 muffinek.

muffinki czekoladowo-dyniowe

Muffinki czekoladowo-dyniowe - przechowywanie

Muffinki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.

muffinki czekoladowo-dyniowe

Smacznego!

muffinki czekoladowo-dyniowe

MUFFINKI CZEKOLADOWO-DYNIOWE

Joanna | chocololo.pl
Cudownie mięciutkie i puszyste muffinki w pięknych, jesiennych kolorach z marmurkowym wzorkiem.
Przepis na 12-14 muffinek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki pszennej
  • 180 g cukru drobnego
  • 120 ml oleju
  • 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady gorzkiej (posiekanej) lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Czekoladę (60 g) roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Odłożyć.
  • Do osobnej miski dać puree z dyni, jajka, olej, jogurt, cukier i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać roztopioną czekoladę i energicznie wymieszać.
  • Do pozostałej (pomarańczowej) części ciasta wsypać groszki i wymieszać.
  • Nakładać ciasto do papilotek na przemian, ciemne i jasne. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Ciasto w papilotkach dodatkowo zamieszać patyczkiem, aby powstał wzorek.
  • Muffinki piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. Można w formie lub po 10 minutach wyłożyć je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
muffinki czekoladowe z cukinią
muffinki czekoladowe z cukinią

Obserwuj Chocololo:

You may also like

8 komentarzy

Kasiek 4 października 2022 - 14:10

Pytanie czy można użyć dyni piżmowej?

Reply
Joanna | Chocololo 5 października 2022 - 13:23

Można 🙂

Reply
Anex 24 października 2022 - 19:53

Ciekawy przepis. Czy zamiast cukru można użyć miodu, jeśli tak w jakiej ilości? Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 25 października 2022 - 10:49

Dziękuję, nie zamieniałabym w tym przepisie cukru na miód. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Paula 26 października 2022 - 12:28

Czy można użyć silikonowych foremek ?

Reply
Joanna | Chocololo 26 października 2022 - 18:38

Tak, jeśli piecze Pani bez papilotek i obawia się, że nie wyjdą z foremek, to można nasmarować je masłem i oprószyć mąką 🙂

Reply
Kasia B. 1 grudnia 2023 - 14:26

5 gwiazdek
Te muffinki to najlepsze muffinki jak jedliśmy. Cudownie miękkie, intensywnie czekoladowe 🙂 Jedyne co zmieniłam, to dodałam połowę cukru z przepisu, ale u nas lubimy troszkę mniej słodkie wypieki:)

Reply
Joanna | Chocololo 5 grudnia 2023 - 19:08

Super! 🙂 ❤️

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo