Torcik orzechowo-czekoladowy
Domowy krem czekoladowo-orzechowy, który ostatnio pojawił się na blogu, sprawdzi się idealnie do przełożenia delikatnego ciasta. Tak też powstał torcik orzechowo-czekoladowy. Samo ciasto przypomina trochę biszkopt, ale jest cięższe. To przez dodatek masła i mleka. Ciasto po ostudzeniu lekko opada, co daje więcej miejsca na nasz pyszny krem. Jest też oczywiście bardzo orzechowe, wilgotne i nie za słodkie, żeby idealnie połączyć się z kremem. Pyszka.
Torcik orzechowo-czekoladowy - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mielone orzechy laskowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić orzechy samodzielnie. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić orzechy z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).
Ciasto jest mocno orzechowe, delikatne i wilgotne. Powinno trochę opaść, ale nie być w środku nieupieczone.
Krem.
Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.
Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Torcik orzechowo-czekoladowy - przechowywanie
Ciasto przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3-4 dni.
Smacznego!
TORCIK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 160 g orzechów laskowych* (upieczonych, bez skórki i zmielonych)
- 100 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 100 ml mleka
- 80 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 130 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka kakao
Do dekoracji
- garść pieczonych orzechów
- wiórki czekolady
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszać o odstawić do wystudzenia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
- W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na najniższych obrotach, wlewać wystudzone mleko z masłem.
- W kilku turach, delikatnie i szpatułką wmieszać mieszankę mąki i orzechów. Gdy składniki się połączą przelać masę do przygotowanej tortownicy.
- Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia, powinno trochę opaść.
Przygotowanie kremu
- Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
- Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.
Przygotowanie torciku
- Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat położyć na talerzu lub paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć drugim blatem i wyłożyć na niego kolejną porcję kremu.
- Całość posypać orzechami i wiórkami czekolady.