Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
Niewielkich rozmiarów, ale za to niezwykle pyszny torcik z kremem i czereśniami. Torcik składa się z puszystego, miękkiego ciasta czekoladowego, czereśni, które wcześniej gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny oraz kremu śmietankowego z mascarpone. Tak naprawdę nie jest trudny do przygotowania. Nawet nie jest bardzo czasochłonny. Ciasto przygotowuje się szybko, bez ucierania czy ubijania. Jedynie przygotowanie czereśni może zająć chwilę, ale nie jest ich dużo. Cały torcik polany jest czekoladą roztopioną ze śmietanką, no i ozdobiony czekoladowymi wiórkami. Pyszny!
Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Czereśnie.
Po usunięciu pestek czereśnie gotujemy w garnuszku. Jak puszczą dużo soku, odlewamy 3 łyżki do miseczki i gotujemy czereśnie dalej, mieszając od czasu do czasu. Sok powinien się zredukować i zagęścić. Wtedy trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem i wlać do czereśni. Wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Powinny być gęste i nie rozlewać się po wyłożeniu na krążki ciasta.
Krem.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami - przechowywanie
Torcik przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na ciasta). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
TORCIK CZEKOLADOWY Z KREMEM I CZEREŚNIAMI
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 ml oleju
- 125 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 80 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 60 ml mocnej kawy (letniej)
- 90 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na warstwę czereśni
- 350 g czereśni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 120 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 15 g cukru pudru
Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 70 g śmietanki 36%
Dodatkowo do dekoracji
- wiórki czekoladowe
- czereśnie
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
- Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
- Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie czereśni
- Czereśnie umyć, wydrylować i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Gotować aż puszczą dużo soku, wtedy odlać do miseczki 3 łyżki soku i gotować czereśnie dalej na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
- Gdy czereśnie zaczną gęstnieć i sok będzie w większej części zredukowany, wymieszać mąkę ziemniaczaną z odłożonym sokiem.
- Wlać mieszankę do czereśni i wymieszać, gdy zgęstnieją przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie tortu
- Z ciasta ściąć górkę i przekroić na dwa równe blaty.
- Przygotować krem. Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować (mikser; końcówki do ubijania) na puszysty, gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
- Jeden blat położyć na paterze/talerzu. Przy krawędzi blatu wyłożyć krem, tak żeby zrobić miejsce na czereśnie. Wyłożyć czereśnie i na nie resztę kremu. Wyrównać i położyć drugi blat. Wyrównać boki i schłodzić przez godzinę.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i włożyć do miski. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zalać gorącą śmietanką czekoladę i wymieszać do powstania gładkiego sosu.
- Polać czekoladą torcik i szpatułką rozsmarować czekoladę na bokach. Udekorować wiórkami boki torciku i wierzch czereśniami. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
8 komentarzy
Dzień dobry, czy z mrożonymi czereśniami postępować tak samo? Czy dać więcej mąki ziemniaczanej?
Dzień dobry, dokładnie tak samo. Najważniejsze żeby zredukować sok, a mrożone czereśnie mogą puścić go więcej, więc możliwe, że gotowanie ich zajmie kilka minut więcej 🙂
Upiekłam,wszystko się udało. Ciasto pyszne. Polecam
Bardzo się cieszę:)
Witam, czy mogę użyć gotowej frużeliny wiśniowej?
Dzień dobry,jeśli jest smaczna i gęsta to jasne 😉 Pozdrawiam!
Ciasto czekoladowe jest puszyste i wilgotne mimo że jajka nie są ubite?
Tak, nie trzeba ubijać jajek do tego ciasta.