Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
Mały, słodki i idealny torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką orzechową. Łączy w sobie same pyszności. Czekoladowe ciasto, gęsty mleczny krem z orzechami laskowymi i czekoladowo-orzechową polewę. Nie zapomnijmy o czekoladowo-orzechowej chrupce, która naprawdę chrupie dzięki płatkom kukurydzianym. Torcik ozdobiony kremem kakaowym i kawałkami czekoladowych wafelków. Coś pysznego, kolejny będziecie chcieli zrobić z podwójnej porcji.
Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .
Pieczenie ciasta – Ciasto pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli po 20 minutach patyczek będzie mokry, sprawdźcie kolejny raz po 1-2 minutach. Nie pieczcie dłużej, może być wtedy zbyt suche i kruszyć się przy krojeniu.
Ciasto nasączamy wodą z kakao i cukrem, ale można nasączyć też świeżo parzoną kawą.
Jeżeli ciasto wyrośnie z górką. Trzeba ciepłe ciasto (nie gorące) wyjąć z formy i położyć górką do dołu na płaskim talerzu. Trzeba je lekko docisnąć np. grubą książką (oczywiście wcześniej położyć papier do pieczenia).
Krem.
Masło do kremu – Miękkie, w temperaturze pokojowej aby pięknie się utarło.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.
Nie pomijajcie przesiania mleka przed dodawaniem go do masła. Masa wyjdzie gładka i nie będziecie się denerwować o grudki.
Chrupka.
Do przygotowania pasty orzechowej potrzebny jest mocny młynek. Jeśli nie macie takiego, można użyć masła/pasty z orzechów laskowych (bez dodatków) o gładkiej konsystencji.
Płatki kukurydziane – klasyczne płatki, bez dodatków. Mielimy je na drobne okruchy, ale nie tak drobne jak piasek. Powinny być zbliżone wielkością do posiekanych orzechów.
Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Do całego torciku potrzeba 140 g upieczonych orzechów laskowych (w tym 30 g na pastę orzechową). Najlepiej upiec nieco więcej orzechów np. 180 g.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką - przechowywanie
Zabezpieczony przed dostaniem się zapachów torcik przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje ok. 20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.
Smacznego!
TORCIK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z CHRUPKĄ
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60 ml oleju
- 55 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 100 ml mleka
- 110 g mleka w proszku
- 110 g masła (miękkiego)
- 40 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
Składniki na chrupkę
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 30 g płatków kukurydzianych
- 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
- 30 g orzechów laskowych lub pasty orzechowej (pieczonych, bez skórek)
- 1 łyżka oleju
Nasączenie
- 80 ml wody (wrzątek)
- 1 łyżeczka kakao (płaska)
- 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
Składniki na polewę
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 30 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
Składniki na krem do ozdoby
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru (płaska)
- 2 łyżeczki kakao (płaskie)
Dodatkowo do ozdoby
- wafelek w polewie czekoladowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do wystudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
- W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
Przygotowanie chrupki
- Na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem okrąg trochę mniejszy niż tortownica. Położyć go na płaskim talerzu lub tacy.
- Orzechy (40 g) drobno posiekać i odłożyć. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na okruchy i odłożyć.
- W młynu zmielić orzechy (30 g) na pastę aż puszczą olej, dodać olej i jeszcze chwilę miksować do połączenia.
- Czekoladę połamać na kawałki, dodać pastę orzechową z olejem i rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Wymieszać i gdy lekko ostygnie dodać posiekane orzechy i okruchy płatków, wymieszać.
- Masę przenieść na przygotowany papier i uformować masę w płaski placek wielkości narysowanego okręgu, włożyć do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok. 1-2 godziny).
Przygotowanie kakao do nasączenia
- Kakao i cukier wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Odłożyć do przestudzenia.
Przygotowanie kremu
- W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
- Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
- Orzechy drobno posiekać i odłożyć.
- W misce ubić masło (miser, końcówki do ubijania; ubijać kilka minut, zrobi się jaśniejsze i puszyste) i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
- Gdy powstanie gęsty, puszysty krem, dodać posiekane orzechy i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Przygotowanie tortu
- Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze. Nasączyć go przygotowanym kakao.
- Na nasączonym spodzie rozsmarować połowę kremu, wyrównać.
- Chrupkę wyjąć z lodówki, delikatnie oderwać ją od papieru do pieczenia i położyć równo na warstwie kremu.
- Na chrupce rozsmarować pozostały krem, następnie położyć na nim kolejny blat ciasta (najlepiej równiejszą częścią do góry). Nasączyć blat pozostałym kakao. Boki torciku wyrównać szpatułką.
- Torcik schłodzić w lodówce ok. 1 godziny przed polaniem polewą.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Orzechy drobno posiekać, dodać do czekolady. Polać równomiernie cały torcik polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach torciku.
- Torcik schłodzić w lodówce, min. 5-6 godzin, najlepiej przez noc*.
Ozdabianie tortu
- Śmietankę wymieszać z kakao i cukrem pudrem, następnie ubić na puszysty krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
- Wafelek pokroić na kawałki i ozdobić nim tort.
25 komentarzy
Cudowny tort! Również w przekroju wygląda fantastycznie!
Przepięknie wygląda.. Chcę go zrobić, ale na dużą tortownicę o średnicy 28 cm. Czy można prosić o podanie ilości składników na taką tortownicę?
Dziękuję:) Na taką tortownicę ilość składników trzeba pomnożyć x 2,5.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi? Czy smak bardzo będzie się różnił ?
Można. Smak będzie się nieco różnił bo będzie czuć orzechy włoskie, a nie laskowe. Ale będą one pasować to tortu.
A czy tort można zrobić 2 dni wcześniej ?
Można, ale krem kakaowy do ozdoby zrobiłabym dzień wcześniej przed podaniem.
Proszę jeszcze o informację czy tą chrupke się dobrze kroi? Czy nie jest za twarda? Czy tort się nie „rozjeżdża” przy krojeniu ?
Chrupka jest trochę twarda, ale dobrze się kroi. Tym bardziej, że jest między gęstym kremem i cały torcik jest stabilny, nic nie powinno się rozjeżdżać:)
Dzień dobry, tort wygląda obłędnie i myślę, że też tak smakuje. Właśnie szukałam coś takiego. Chce go zrobić na urodziny, ale mam tortownice 24 cm. Myślę, że jak powiększę składniki x 2 to będzie ok. Proszę o informację, będę wdzięczna.
Zofia.
Dzień dobry, będzie ok. Proszę pilnować ciasta czekoladowego, może będzie trzeba piec je kilka (5-10) minut dłużej. Pozdrawiam!
Chciałabym zrobić tort w prostokątnej formie na ciasto 40×25,5cm. Potrzebne będą 3 porcje na ciasto i kremy?
To spora forma, trzeba policzyć składniki x4 🙂
Pyszny! Mikroskopijny, więc następny będzie większy. Brawo za przepis!
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry, ile piec poczwórną porcję?
Dzień dobry! Jeśli ma Pani odpowiednio dużą tortownicę (na poczwórną porcję wychodzi całkiem spora, bo ok. 36 cm) lub przeliczyła Pani proporcje na odpowiednio większą blaszkę, to czas pieczenia pozostaje taki sam.
Witam. Czy mleko w proszku odtluszczone instant na pewno się nie nada? Mam tylko takie
Dzień dobry, nie próbowałam z odtłuszczonym mlekiem. Nie jestem pewna jak zachowa się podczas ucierania. Na pewno zmieni się konsystencja i smak. Pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam z 2.5x składników, żeby był wyższy, a krem zrobiłam z mascarpone i bitej śmietany z cukrem waniliowym, przepis elegancki, wszystko wychodzi, poclecanko. Gdybym mogła wrzucić zdjęcie to bym pokazała jaki piękny.
Na pewno był piękny i przepyszny! ❤️ Muszę koniecznie pomyśleć nad taką opcją udostępniania zdjęć w komentarzu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
A i piekłam dłużej o 10 min (z 2,5x) składników
Zrobiłam ten tort troszkę pełna obaw jaki będzie smak kremu. Zawsze robiłam na bazie mascarpone i śmietanki. Wyszedł bardzo bardzo smaczny. Goście bardzo chwalili i potwierdzam smak tortu komponuje sie wspaniałe, chrupka dodaje niesamowitego uzupełnienia. Polecam
Bardzo się cieszę, że torcik smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie ❤️