Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym
Kruche, maślane ciasteczka przełożone kremem z orzechów laskowych, czekolady i masy kajmakowej. Delikatne i pyszne. Są wspaniałą, małą przekąską do popołudniowej kawy. Przepis na same kruche ciasteczka, a raczej herbatniki pochodzi stąd i jest idealny. Poza zmianą kształtu i grubością wałkowania nie zmieniałam w nim nic. Ciasteczka są delikatne, pysznie maślane, a z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje i wykrawa kształty. Natomiast krem czekoladowo-orzechowy przypomina w smaku popularną nutellę. Jest bardzo orzechowy, gęsty i plastyczny. Dla dekoracji ciasteczka zanurzyłam w czekoladzie prawie do połowy i posypałam posiekanymi orzechami. Na drugi dzień ciastka smakują jeszcze lepiej.
Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki
Ciasto.
Masło i śmietanka mogą być zimne, albo w temperaturze pokojowej, ważne żeby ciasto spędziło min. 1 godzinę w lodówce. Choć ja polecam, aby produkty były zimne, prosto z lodówki.
Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść. Wcześniej, warto pokroić zimne masło w niedużą kostkę.
Krem czekoladowo-orzechowy.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przygotowanie pasty/masła orzechowego – Wystarczy dobry młynek elektryczny lub blender ze specjalną końcówką. Upieczone i obrane ze skórek orzechy mielimy, aż powstanie gładka masa i puszczą tłuszcz.
Masa kajmakowa – Zwykła masa kajmakowa bez dodatków, powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80 %.
Ważne, aby krem dokładnie zblendować po dodaniu kajmaku. Samo wymieszanie składników może spowodować, że masa się zwarzy a tłuszcz oddzieli. Blednowanie sprawia, że składniki się połączą w gładką, gęstą masę.
Krem czekoladowo-orzechowy wyjdzie dość plastyczny, można z niego po ostudzeniu zrobić np. trufle. Wystarczy w dłoniach ulepić kuleczki i obtoczyć w kakao.
Dekoracja.
Czekolada – Dowolna, mleczna lub gorzka. Biała także.
Ten przepis został zaktualizowany dnia: 27.12.2023
Przepis na ok. 28 ciastek z kremem.
Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie
Ciasteczka przełożone kremem przechowywać w lodówce do 4 dni. Ciasteczka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, do tygodnia. W obu przypadkach, ciasteczka należy trzymać w szczelnym pojemniku.
Poza lodówką ciasteczka mogą spokojnie spędzić 24 godziny, więc można zostawić je na stole np podczas przyjęcia.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, można je też mrozić do 3 miesięcy. Upieczone ciasteczka przełożone kremem też można mrozić, najlepiej nieco krócej (do 2 miesięcy).
Smacznego!
MAŚLANE CIASTECZKA Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
Składniki na krem
- 100 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórki)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g kajmaku (w temp. pokojowej)
Dodatkowo
- 80 g czekolady
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasteczek
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół, jedną połowę zostawić w lodówce. Drugą zostawić na 2 minuty w temperaturze pokojowej.
- W tym czasie podsypać stolnicę/blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy 4 cm i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
- Piec ciastka ok. 12-13 min, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 2-3 minuty i przenieść na kratkę do studzenia.
- W czasie pieczenia przygotować drugą blachę ciastek z ciasta, które zostało w lodówce. Upiec i przenieść na kratkę.
Przygotowanie kremu
- Upieczone orzechy zmielić w malakserze na gładko. Powinno powstać masło orzechowe i puścić nieco oleju.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, razem z masłem orzechowym. Chwilę ostudzić i jeszcze ciepłe zblendować na gładko z kajmakiem.
- Powstanie plastyczny, gładki i gęsty krem. Jeszcze letni przenieść do rękawa cukierniczego i wycisnąć spore porcje na połowę ciastek (na spody). Ciastka złożyć (spodami do siebie, aby widoczna była gładsza, rumiana część).
- Ułożyć ciastka na blaszczce/tacy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 30 min.
Dekorowanie
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciastka zanurzać w czekoladzie, nadmiar czekolady ze spodu delikatnie zdjąć nożem/szpatułką. Ciastka odkładać z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
- Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje ciasteczka będą gotowe.
3 komentarze
Czy jak do polewy użyję gorzkiej czekolady, to ciastka nie wyjdą za mało słodkie?
Nie, sama zanurzałam je w gorzkiej i były idealnie słodkie 🙂
Dziękuję, w takim razie też zrobię z gorzką, będzie zdrowiej