Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

przez Joanna | Chocololo
maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Kruche, maślane ciasteczka przełożone kremem z orzechów laskowych, czekolady i masy kajmakowej. Delikatne i pyszne. Są wspaniałą, małą przekąską do popołudniowej kawy. Przepis na same kruche ciasteczka, a raczej herbatniki pochodzi stąd i jest idealny. Poza zmianą kształtu i grubością wałkowania nie zmieniałam w nim nic. Ciasteczka są delikatne, pysznie maślane, a z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje i wykrawa kształty. Natomiast krem czekoladowo-orzechowy przypomina w smaku  popularną nutellę. Jest bardzo orzechowy, gęsty i plastyczny. Dla dekoracji ciasteczka zanurzyłam w czekoladzie prawie do połowy i posypałam posiekanymi orzechami. Na drugi dzień ciastka smakują jeszcze lepiej.
maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki

Ciasto.

Masło i śmietanka mogą być zimne, albo w temperaturze pokojowej, ważne żeby ciasto spędziło min. 1 godzinę w lodówce. Choć ja polecam, aby produkty były zimne, prosto z lodówki.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść. Wcześniej, warto pokroić zimne masło w niedużą kostkę.

 


 

Krem czekoladowo-orzechowy.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.

Przygotowanie pasty/masła orzechowego – Wystarczy dobry młynek elektryczny lub blender ze specjalną końcówką. Upieczone i obrane ze skórek orzechy mielimy, aż powstanie gładka masa i puszczą tłuszcz.

Masa kajmakowa – Zwykła masa kajmakowa bez dodatków, powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80 %.

Ważne, aby krem dokładnie zblendować po dodaniu kajmaku. Samo wymieszanie składników może spowodować, że masa się zwarzy a tłuszcz oddzieli. Blednowanie sprawia, że składniki się połączą w gładką, gęstą masę.

Krem czekoladowo-orzechowy wyjdzie dość plastyczny, można z niego po ostudzeniu zrobić np. trufle. Wystarczy w dłoniach ulepić kuleczki i obtoczyć w kakao.

 


 

Dekoracja.

Czekolada – Dowolna, mleczna lub gorzka. Biała także.

 

Ten przepis został zaktualizowany dnia: 27.12.2023

Przepis na ok. 28 ciastek z kremem.

maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie

Ciasteczka przełożone kremem przechowywać w lodówce do 4 dni. Ciasteczka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, do tygodnia. W obu przypadkach, ciasteczka należy trzymać w szczelnym pojemniku.

Poza lodówką ciasteczka mogą spokojnie spędzić 24 godziny, więc można zostawić je na stole np podczas przyjęcia.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, można je też mrozić do 3 miesięcy. Upieczone ciasteczka przełożone kremem też można mrozić, najlepiej nieco krócej (do 2 miesięcy).

 

maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Smacznego!

maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

MAŚLANE CIASTECZKA Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka przełożone kremem z orzechów laskowych, czekolady i kajmaku.
Przepis na ok. 28 ciasteczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)

Składniki na krem

  • 100 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórki)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g kajmaku (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • 80 g czekolady
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasteczek

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół, jedną połowę zostawić w lodówce. Drugą zostawić na 2 minuty w temperaturze pokojowej.
  • W tym czasie podsypać stolnicę/blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy 4 cm i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
  • Piec ciastka ok. 12-13 min, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 2-3 minuty i przenieść na kratkę do studzenia.
  • W czasie pieczenia przygotować drugą blachę ciastek z ciasta, które zostało w lodówce. Upiec i przenieść na kratkę.

Przygotowanie kremu

  • Upieczone orzechy zmielić w malakserze na gładko. Powinno powstać masło orzechowe i puścić nieco oleju.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, razem z masłem orzechowym. Chwilę ostudzić i jeszcze ciepłe zblendować na gładko z kajmakiem.
  • Powstanie plastyczny, gładki i gęsty krem. Jeszcze letni przenieść do rękawa cukierniczego i wycisnąć spore porcje na połowę ciastek (na spody). Ciastka złożyć (spodami do siebie, aby widoczna była gładsza, rumiana część).
  • Ułożyć ciastka na blaszczce/tacy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 30 min.

Dekorowanie

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone ciastka zanurzać w czekoladzie, nadmiar czekolady ze spodu delikatnie zdjąć nożem/szpatułką. Ciastka odkładać z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
  • Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje ciasteczka będą gotowe.

Zobacz także:

ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie
proste kruche ciasteczka z czekoladą
proste kruche ciasteczka z czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

You may also like

3 komentarze

M 26 lutego 2024 - 08:47

5 gwiazdek
Czy jak do polewy użyję gorzkiej czekolady, to ciastka nie wyjdą za mało słodkie?

Reply
Joanna | Chocololo 26 lutego 2024 - 10:21

Nie, sama zanurzałam je w gorzkiej i były idealnie słodkie 🙂

Reply
M 26 lutego 2024 - 11:18

Dziękuję, w takim razie też zrobię z gorzką, będzie zdrowiej

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo