Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym
Kruche, maślane ciasteczka przełożone kremem z orzechów laskowych i czekolady. Delikatne i pyszne. Są wspaniałą, małą przekąską do popołudniowej kawy. Przepis na same kruche ciasteczka, a raczej herbatniki pochodzi stąd i jest idealny. Poza zmianą kształtu i grubością wałkowania nie zmieniałam w nim nic. Za to krem, robiony spontanicznie, w smaku trochę przypomina Nutellę. Na drugi dzień smakują jeszcze lepiej.

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki
Ciasto – Masło i śmietanka mogą być zimne, albo w temperaturze pokojowej, ważne żeby ciasto spędziło min. 1 godzinę w lodówce. Choć ja polecam aby produkty były zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Cukier do kremu – można użyć zwykłego cukru pudru, albo samodzielnie zmielić cukier brązowy.
Mascarpone – Koniecznie w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80 %.
Krem czekoladowo- orzechowy wyjdzie dość plastyczny, można z niego zrobić np. trufle. Wystarczy w dłoniach ulepić kuleczki i obtoczyć w kakao.
Przepis na ok. 25 ciastek z kremem.

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie
Ciasteczka przełożone kremem przechowywać w lodówce do 4 dni. Ciasteczka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, do tygodnia. W obu przypadkach, ciasteczka należy trzymać w szczelnym pojemniku.
Przed podaniem wyciągnąć ciasteczka z lodówki na ok. 20 minut, żeby się ociepliły.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, można je też mrozić do 3 miesięcy.

Smacznego!

MAŚLANE CIASTECZKA Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 36%
Składniki na krem
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciastek
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy ok. 3-4 cm i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną. Nakłuć każde ciastko widelcem.
- Piec ciastka ok 12-13 min, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 5 minut i przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wysypać orzechy laskowe, piec ok. 8 minut. Wystudzić i obrać ze skórek.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
- Upieczone orzechy zmielić w malakserze na krem. Wsypać cukier i wlać powoli wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodawać partiami mascarpone i miksować. Krem zrobi się gęstszy i elastyczny.
- Złożyć ciastka. Nakładać sporą porcję kremu na ciastko i przykrywać drugim.
Zobacz także:

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Krem czekoladowo-orzechowy, czyli przepis na domową Nutellę, i to zaledwie z 3 składników. Jest przepyszny, oczywiście nieco inny niż oryginał, ale równie smaczny (dla mnie smaczniejszy). Wspaniały do naleśników, gofrów, czy po prostu do wyjadania łyżką ze słoiczka.

FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI
drowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.