Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto – Masło i śmietanka mogą być zimne, albo w temperaturze pokojowej, ważne żeby ciasto spędziło min. 1 godzinę w lodówce. Choć ja polecam aby produkty były zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Cukier do kremu – można użyć zwykłego cukru pudru, albo samodzielnie zmielić cukier brązowy.
Mascarpone – Koniecznie w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80 %.
Krem czekoladowo- orzechowy wyjdzie dość plastyczny, można z niego zrobić np. trufle. Wystarczy w dłoniach ulepić kuleczki i obtoczyć w kakao.
Przepis na ok. 25 ciastek z kremem.
Ciasteczka przełożone kremem przechowywać w lodówce do 4 dni. Ciasteczka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, do tygodnia. W obu przypadkach, ciasteczka należy trzymać w szczelnym pojemniku.
Przed podaniem wyciągnąć ciasteczka z lodówki na ok. 20 minut, żeby się ociepliły.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, można je też mrozić do 3 miesięcy.
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.
Krem czekoladowo-orzechowy, czyli przepis na domową Nutellę, i to zaledwie z 3 składników. Jest przepyszny, oczywiście nieco inny niż oryginał, ale równie smaczny (dla mnie smaczniejszy). Wspaniały do naleśników, gofrów, czy po prostu do wyjadania łyżką ze słoiczka.
drowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.