Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Druga wersja tego przepisu, ponieważ tarta ze śliwkami i kremem piernikowym już raz pojawiła się na blogu (jest tutaj). Czy to znaczy, że pierwszy przepis jest zły? Absolutnie nie! Nastąpiło tylko kilka zmian np. inne ciasto kruche, bardziej delikatne i jeszcze bardziej maślane. Śliwki przez dodatek zwykłej żelatyny są gęstsze, krem piernikowy także. Jest też bardziej czekoladowy. Spróbujcie koniecznie, jest super pyszna.
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II - wskazówki

Ciasto.

Masło i jajko do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki,

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Ja od razu szybko rozwałkowałam ciasto, na stolnicy obficie podsypanej mąką. Można jednak schłodzić je przed wałkowaniem przez 30-60 min.

Warto rozwałkować ciasto na stolnicy i przed wyłożeniem do formy nawinąć na wałek, albo rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Jeżeli zostanie trochę ciasta, można je rozwałkować i wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić 30 minut przed pieczeniem.

Pieczenie spodu – Spód pieczemy najpierw przykryty papierem do pieczenia, następnie dopiekamy, aż się zarumieni. Jeżeli boczki szybciej się zrumienią, a spód jeszcze będzie jasny, trzeba zabezpieczyć je np. folią aluminiową i dopiec.

Warstwa śliwkowa.

Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek.

Z podanej ilości żelatyny mus zetnie się, będzie jak mus-galaretka.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem piernikowy.

Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Z podanych składników wychodzi gęsty, puszysty krem.

Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II - przechowywanie

Gotową tartę należy przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą i spożyć do 3 dni. Upieczony spód to tarty zachowa świeżość nawet przez 5 dni, można więc przygotować go wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, przed wałkowaniem należy je wyciągnąć na 15-20 minut do lekkiego ocieplenia. Ciasto można mrozić, do 3 miesięcy.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Smacznego!

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM II

Joanna | chocololo.pl
Tarta na kruchym maślanym spodzie ze śliwkami i kremem piernikowym.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 1 jajko (zimne, prosto z lodówki)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na warstwę śliwek

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (10 gram)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy

Składniki na krem piernikowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i wbić jajko. Szybko zmiksować, i skończyć kiedy składniki będą jeszcze w formie pokruszonego, mokrego ciasta.
  • Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie warstwy śliwek

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
  • Dusić owoce, aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się nieco zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
  • Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, aż śliwki dobrze się zetną.

Przygotowanie kremu piernikowego

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.

Zobacz także:

korzenne brownie z pierniczkami a
korzenne brownie z pierniczkami
torcik brownie z kremem piernikowym1
torcik brownie z kremem piernikowym
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

4 komentarze

Kinga 15 grudnia 2021 - 10:47

czym można tak efektowanie nałożyć ten piernikowy krem? zwykłym rękawem cukierniczym, czy czymś specjalnym? a może udałoby się bez rękawa?

Reply
Joanna | Chocololo 15 grudnia 2021 - 16:39

Używałam tylki Wilton 2A (dużej i bez ząbków) z jednorazowym workiem cukierniczym. Bez tego ciężko udekorować tartę dokładnie jak na zdjęciach, ale można też rozsmarować krem i ozdobić kakao:)

Reply
Aleksandra 24 stycznia 2022 - 13:05

Czy można do musu w jakis sposób wykorzystać suszone śliwki?

Reply
Joanna | Chocololo 24 stycznia 2022 - 17:55

Do musu niestety nie będą pasować, pozdrawiam serdecznie.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo