Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym
Przy okazji robienia tej tarty wyszła na jaw moja niecierpliwość, co widać w warstwie śliwek, która powinna dłużej leżeć w lodówce. Byłaby bardziej równa, ale ja po prostu nie mogłam czekać zbyt długo, musiałam ją szybko zjeść. Nie żałuje, smak tarty i połączenie śliwek z kremem piernikowym to same pyszności. Na pewno nie raz zagości na moim stole. Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.
Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym - wskazówki
Ciasto – Masło i śmietanka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki,
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek.
Z podanej ilości żelatyny mus zetnie się, jednak nie tak mocno jak np. galaretka. Dla uzyskania gęstszej, bardziej stabilnej konsystencji można dodać całe opakowanie żelatyny do deserów.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.
Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym - przechowywanie
Gotową tartę należy przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą i spożyć do 3 dni. Upieczony spód to tarty zachowa świeżość nawet przez 5 dni, można więc przygotować go wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, przed wałkowaniem należy je wyciągnąć na 15-20 minut do lekkiego ocieplenia. Ciasto można mrozić, do 3 miesięcy.
Smacznego!
TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
- 50 g cukru pudru
Składniki na mus śliwkowy
- 600 g śliwek
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki żelatyny fix do deserów
Składniki na krem piernikowy
- 270 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady białej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
- Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
- Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie musu śliwkowego
- Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
- Dusić owoce aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
- Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
- Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na 10-12 godzin.
Przygotowanie kremu piernikowego
- W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
- Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
- Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
- Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.
Zobacz także:
TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty. Torcik ozdobiony wiórkami gorzkiej czekolady i piernikami w czekoladzie.
KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i Święta.