Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym

Przy okazji robienia tej tarty wyszła na jaw moja niecierpliwość, co widać w warstwie śliwek, która powinna dłużej leżeć w lodówce. Byłaby bardziej równa, ale ja po prostu nie mogłam czekać zbyt długo, musiałam ją szybko zjeść. Nie żałuje, smak tarty i połączenie śliwek z kremem piernikowym to same pyszności. Na pewno nie raz zagości na moim stole. Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym aaa

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym - wskazówki

Ciasto – Masło i śmietanka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki,

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek.

Z podanej ilości żelatyny mus zetnie się, jednak nie tak mocno jak np. galaretka. Dla uzyskania gęstszej, bardziej stabilnej konsystencji można dodać całe opakowanie żelatyny do deserów.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1a

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym - przechowywanie

Gotową tartę należy przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą i spożyć do 3 dni. Upieczony spód to tarty zachowa świeżość nawet przez 5 dni, można więc przygotować go wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, przed wałkowaniem należy je wyciągnąć na 15-20 minut do lekkiego ocieplenia. Ciasto można mrozić, do 3 miesięcy.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym
Smacznego!
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na mus śliwkowy

  • 600 g śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki żelatyny fix do deserów

Składniki na krem piernikowy

  • 270 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie musu śliwkowego

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
  • Dusić owoce aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
  • Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Przygotowanie kremu piernikowego

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.

Zobacz także:

torcik brownie z kremem piernikowym 1a

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty. Torcik ozdobiony wiórkami gorzkiej czekolady i piernikami w czekoladzie.

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i Święta.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo