Strona główna PRZEPISYCIASTA Kruchy placek ze śliwkami i czekoladą

Kruchy placek ze śliwkami i czekoladą

przez Joanna | Chocololo
kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.

Składniki na ciasto (blaszka 21x25cm):

– 250 g mąki pszennej

– 50 g mielonych migdałów

– 150 g masła zimnego

– 0,5 szklanki drobnego cukru

– 2 żółtka

– cukier waniliowy opakowanie

– szczypta soli

Składniki na nadzienie:

– 700 g śliwek

– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżka cukru

– 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przygotować nadzienie. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Przełożyć je na patelnię, wsypać cukier i podsmażać aż śliwki puszczą sok. Dodać cynamon i podsmażać, mieszając od czasu do czasu, dopóki płyn się zredukuje i nabierze konsystencji kisielu (ok.10-15 minut, w zależności od rodzaju śliwek). Wsypać przesianą skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę, zimne masło. Palcami szybko zagnieść składniki, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i jeszcze raz zagnieść ciasto aż składniki się połączą, ale ciasto wciąż będzie w formie kruszonki (bardziej mokrej i tłustej).

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na dno 2/3 ciasta i ugnieść je, aby spód był równy i zbity. Wyłożoną formę, razem z resztą ciasta wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i pokroić czekoladę na małe kawałeczki.

Na schłodzony spód wyłożyć śliwki i wyrównać, posypać równomiernie pokrojoną czekoladą. Na tak przygotowane ciasto wysypać pozostałą część (1/3 ciasta) kruszonki.

Piec 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w blaszce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1
kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

Zobacz także:

knedle ze śliwkami i nutellą 1

Knedle ze śliwkami i Nutellą

Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.

tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1

Tarta z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami

Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą.

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo