Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami
Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło. Ciasto ma w sobie dużo masła, wydaje się ciężkie do wykonania, jednak nic bardziej mylnego. Spróbujcie, a zniknie zanim dobrze wystygnie.
Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami - wskazówki
Ciasto – Ciasto ma w sobie dużo masła i jest delikatne, dzięki poniższym wskazówkom nie trzeba się niepokoić, że rozerwie się przy wałkowaniu lub przenoszeniu na blachę.
- Ciasto należy dobrze schłodzić, najlepiej przez 1-1,5 godziny. Nie pomijać, ani nie przyśpieszać tego etapu.
- Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. To w przypadku tego przepisu ułatwia sprawę. Należy dociąć papier do blaszki (takiej na wyposażeniu każdego piekarnika), położyć go na blacie/stolnicy i delikatnie posypać go mąką. Położyć na nim kulę ciasta, a na nią spory kawałek folii spożywczej. Wałkować ciasto przez folię, a gdyby wychodziło poza papier, te miejsca też podsypać mąką. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść na blachę, oderwać folię i nakładać składniki.
- Podczas zawijania boków ciasta dobrze mieć ręce obsypane mąką. Jeżeli ciasto zacznie nabierać temperatury pokojowej można pomóc sobie wsuwając dłoń pod papier do pieczenia i papierem zawijać ciasto.
- Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Gdyby tak się stało ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i mniej plastyczne (może się tak stać także przy wyrabianiu ręcznym). Nic jednak straconego. Ciasto powinno dłużej poleżeć w lodówce, ok. 2 godziny i będzie wymagać więcej cierpliwości. Wtedy tym bardziej trzeba skupić się na punkcie nr 2. Najważniejsze, że będzie smaczne.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady deserowej, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie. Można użyć też gorzkiej np. 80 %. Sama mleczna będzie zbyt słodka, tym bardziej, że słodyczy dodają gruszki.
Gruszki – Można je obrać lub pozostawić ze skórką.
Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami - przechowywanie
Surowe ciasto na tartę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Już upieczona tarta może poleżeć 1 dzień w temperaturze pokojowej, zawinięta w folię lub w pudełku na żywność. Można ją też przechowywać w lodówce do 3 dni.
Tarta po upieczeniu jest mocno krucha przez ok. 12 godzin, po tym czasie środek lekko mięknie, za to smaki przechodzą się i są bardziej wyraziste.
Smacznego!
Tarta rustykalna z czekoladą i gruszkami
Joanna | Chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 50 ml wody (zimnej)
Składniki na nadzienie
- 2 gruszki (średniej wielkości)
- 80 g czekolady (deserowa lub gorzka)
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
- Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-1,5 godziny.
Przygotowanie nadzienia
- Gruszki obrać, pokroić w plasterki.
- Czekoladę i orzechy posiekać.
Pieczenie tarty
- Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- W małej miseczce rozbełtać żółtko z mlekiem.
- Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub jak we wskazówkach rozwałkować na papierze).
- Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać orzechami i czekoladą. Następnie ułożyć gruszki i oprószyć cynamonem.
- Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać brązowym cukrem.
- Piec 25-30 minut, następnie przenieść blachę na dolną półkę piekarnika i podpiec spód przez 5 minut.
- Tartę wystudzić.
Zobacz także:
TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWYM I KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI
Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą.
KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Kruche, maślane ciasto i śliwki, połączenie idealne na jesienne dni.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI
Sernik z białą czekoladą i jabłkami w sosie krówkowym. Trzeba mu zarezerwować trochę czasu, ale opłaca się. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.
2 komentarze
Czy można użyć mąki lubinowej?
Nie wiem, nigdy nie używałam mąki łubinowej.