Tarta brownie z kajmakiem
Połączenie kruchego, maślanego ciasta z czekoladową masą brownie i kremem z masła orzechowego i kajmaku. Słodko i przepysznie. Zbliża się Wielkanoc, więc dekoracja tarty to czekoladowe jajeczka z nadzieniem. Może zastąpi Wam ona w tym roku mazurek? Byłoby naprawdę smacznie. Spokojnie jednak można przygotować ją na każdą inną okazję, także bez okazji. Podpowiem, że jeśli lubicie słodko-słone połączenia, warto wymieszać masę kajmakową do brownie z odrobiną soli. Podkręci słodki smak!
Tarta brownie z kajmakiem - wskazówki
Kruche ciasto.
Wszystkie składniki powinny być zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto można wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę.
– Jeżeli podczas pieczenia boki tarty będą za szybko się rumienić można przykryć je folią aluminiową.
– Papier do pieczenia, którym wykładamy tartę i wysypujemy na niego kulki ceramiczne najlepiej mocno pognieść i dopasować do tarty przed wysypaniem kulek. Może to być większy kawałek, zasłoni on przy okazji boczki, które zbyt szybko się nie przypieką.
Brownie.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Do tego przepisu wykorzystałam czekoladę 74%.
Cukier – Biały, ale śmiało można wykorzystać brązowy lub połączyć oba w równych proporcjach.
Masa kajmakowa – Jeśli chcecie żeby masa kajmakowa łatwiej tworzyła z ciastem brownie wzorki to przełóżcie ją do miseczki i włóżcie tą miseczkę do większej z ciepłą wodą. Mieszajcie od czasu do czasu. Masa kajmakowa zrobi się rzadsza.
Masę brownie wykładamy na upieczony, kruchy spód. Może on być jeszcze ciepły. Szybko rozsmarowujemy ją na spodzie i wykładamy masę kajmakową.
Tarty nie piec zbyt długo bo będzie za sucha. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Krem.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.
Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe – 100% orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Wszystkie składniki wystarczy włożyć do miski i zmiksować do połączenia i powstania jednolitego kremu.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tarta brownie z kajmakiem - przechowywanie
Tartę można przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą i w lodówce. Tarta bez kremu może pozostać w temperaturze pokojowej.
Pokrojoną na kawałki tartę bez kremu można mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
TARTA BROWNIE Z KAJMAKIEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka (zimne)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (25 g, zimnego)
Składniki na brownie
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 90 g mąki pszennej
- 150 g masy kajmakowej
- szczypta soli
Składniki na krem
- 160 g mascarpone (zimnego)
- 80 g masła orzechowego
- 100 g masy kajmakowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- W misce wymieszać mąkę i cukier puder. Dodać żółtko, jogurt, wymieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
- Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie (można pomóc sobie nawijając ciasto na wałek) przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Spód ponakłuwać widelcem.
- Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 220 C (góra-dół).
- Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
- Piec 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200, zdjąć papier i piec kolejne 10-15 minut do zrumienienia. Wyjąć spód z piekarnika, odłożyć i przygotować masę czekoladową.
Przygotowanie tarty
- Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
- Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- W misce jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę (1-2 minuty mikserem). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i miksować do połączenia.
- Do masy przesiać mąkę i wmieszać ją dokładnie szpatułką. Ciasto wylać na upieczony spód (może być ciepły) i wyrównać. Na wierzch nierównomiernie wyłożyć łyżką masę kajmakową i delikatnie, drewnianym patyczkiem zrobić wzorki.
- Piec tartę 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać mascarpone, masę kajmakową i masło orzechowe. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) aż składniki się połączą, a masa delikatnie napowietrzy. Zajmie to 1-2 minuty.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką, ozdobić tartę kremem.