Ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą
Pyszne ciasteczka bananowe z orzechami ziemnymi i czekoladą. Bardzo proste i ekspresowe do przygotowania. Jeśli został Wam jeden bardzo dojrzały banan koniecznie zróbcie te ciastka. Po upieczeniu i ostudzeniu są chrupkie na zewnątrz i mięciutkie, wilgotne w środku. Następnego dnia całe są miękkie. Możecie wykorzystać swoje ulubione orzechy, dodać też odrobinę rodzynek.
Ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą - wskazówki
Banan – Dojrzały banan z brązowymi plamkami na skórce. Taki banan jest słodszy, ma mniej skrobi.
Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej, można wykorzystać mąkę orkiszową typ 700.
Orzechy – Możecie wykorzystać swoje ulubione orzechy np. laskowe lub włoskie. Będą pasować idealnie.
Czekolada – Do ciasteczek bananowych użyłam gorzkiej czekolady 74% i mlecznej w równych proporcjach. Można wykorzystać samą gorzką lub samą mleczną, chociaż myślę, że połączenie obu daje najlepszy efekt.
Czekoladę kroimy na kostki i część zostawiamy, żeby powciskać ją w gorące ciasteczka. W gorące, natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Wtedy ciastka są bardzo miękkie.
Pieczenie ciastek bananowych.
Porcje ciasta wykładamy na blaszkę łyżką, ja użyłam małej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można to zrobić łyżeczką. Układajcie ciasto w odstępach.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach C (funkcja góra-dół) przez 15 minut. Lekko się zarumienią.
Jeśli ciasto nie zmieści się Wam na jedną blaszkę, może spokojnie poczekać na swoją kolej pieczenia.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKA BANANOWE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 dojrzały banan (170 g po obraniu ze skórki)
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g orzechów ziemnych
- 150 g czekolady (75 g gorzkiej i 75 g mlecznej)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. Czekolady pokroić w kostkę, odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Banana rozgnieść na papkę i dodać do masła, chwilę zmiksować i wsypać mąkę z proszkiem. Całość miksować do połączenia składników.
- Do ciasta wsypać orzechy i 3/4 czekolady, wymieszać delikatnie szpatułką.
- Na blachę wykładać w odstępach porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć ciastka. Piec ok. 15 minut do zarumienienia.
- Ciastka wyjąć z piekarnika i od razu w gorące ciastka powciskać pozostałe czekoladowe kostki. Po chwili przenieść ciastka na kratkę do studzenia. Będą gotowe gdy ostygną.
2 komentarze
Czy do ciasteczek można zamiast masla użyć margaryny dobrej jakości? Chcę żeby były wegańskie.
Myślę, że można 🙂