Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

  • 11 maja 2021
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
Total
5K
Shares
18
0
5K

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale. Spód to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, na nim delikatna masa śmietankowa z dodatkiem jogurtu greckiego, której konsystencja przypomina piankę. Zatopione są w niej soczyste kawałki brzoskwiń. Bardzo smaczne ciasto.
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - wskazówki

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.

Brzoskwinie – Należy je dobrze odsączyć z syropu. Można też odcisnąć ręcznikiem papierowym.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Smacznego!

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

ŚMIETANOWIEC Z BRZOSKWINIAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru drobnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę śmietankową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej (ok. 80 gram)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń (puszka 820 gram)

Składniki na polewę

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę bardzo drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie masy śmietanowej

  • Zagotować wodę. Do miski wlać 150 ml gorącej wody i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zamieszać od czasu do czasu.
  • Brzoskwinie odlać na sicie, można osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostki i odłożyć.
  • Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Jogurt z galaretką wmieszać delikatnie szpatułką do śmietany.
  • Do masy dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć na ciasto i wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę.

Zobacz także:

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1

SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM (BEZ PIECZENIA)

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.

czekoladowe ciasto toffi z bezami a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
5K
Shares
Udostępnij 18
Przypnij 5K
Tweet 0
Podobne składniki
  • brzoskwinie
  • galaretka
  • jogurt
  • kakao
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
muffinki z truskawkami i białą czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

  • 9 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta bounty bez pieczenia
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta Bounty (bez pieczenia)

  • 14 maja 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Natalka pisze:
    13 maja 2021 o 10:15

    Hej. Na jaki format blaszki jest to ciasto? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      13 maja 2021 o 12:51

      Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Gość pisze:
    8 kwietnia 2022 o 12:46

    Dzień dobry
    Na zdjęciu jest ciasto z tortownicy na 20 cm ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 kwietnia 2022 o 14:55

      Dzień dobry, na zdjęciu jest ciasto z tortownicy 20 cm, tak jak w przepisie. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. Ola pisze:
    3 marca 2023 o 12:54

    Czy syrop z brzoskwiń mogę użyć po podgrzaniu do rozpuszczenia galaretki, jeśli wyjdzie mniej to doleje wody by było 150 ml?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 marca 2023 o 17:15

      Można, przez syrop będzie tylko słodsze, ale wyjdzie 🙂

      Odpowiedz
  4. Aga pisze:
    4 marca 2023 o 15:10

    Czy ciasto na spód ma być bez tłuszczu? Polewa wyszła mi bardzo wodnista, spływa z ciasta, czy śmietany na pewno ma być 150 ml ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      4 marca 2023 o 18:47

      Tak, bez tłuszczu. A co do polewy, to dobrze schłodzona powinna być miękka, ale nie powinna spływać. Może to wina czekolady, na pewno była gorzka o wysokiej zawartości kakao?

      Odpowiedz
  5. Ola pisze:
    6 marca 2023 o 16:15

    Czy ciasto należy nasączyć?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      6 marca 2023 o 17:14

      Nie trzeba, ale można to zrobić. Nada się syrop z brzoskwiń (trochę dosłodzi) lub np. słaba herbata.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności