Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

  • 11 maja 2021
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
Total
4K
Shares
18
0
4K

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale. Spód to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, na nim delikatna masa śmietankowa z dodatkiem jogurtu greckiego, której konsystencja przypomina piankę. Zatopione są w niej soczyste kawałki brzoskwiń. Bardzo smaczne ciasto.
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - wskazówki

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.

Brzoskwinie – Należy je dobrze odsączyć z syropu. Można też odcisnąć ręcznikiem papierowym.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Smacznego!

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

ŚMIETANOWIEC Z BRZOSKWINIAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Lekki i puszysty śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Polany dodatkowo czekoladą smakuje wspaniale.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru drobnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę śmietankową

  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej (ok. 80 gram)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń (puszka 820 gram)

Składniki na polewę

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę bardzo drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie masy śmietanowej

  • Zagotować wodę. Do miski wlać 150 ml gorącej wody i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zamieszać od czasu do czasu.
  • Brzoskwinie odlać na sicie, można osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostki i odłożyć.
  • Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Jogurt z galaretką wmieszać delikatnie szpatułką do śmietany.
  • Do masy dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć na ciasto i wyrównać. Włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę.

Zobacz także:

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1

SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM WIŚNIOWYM (BEZ PIECZENIA)

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.

czekoladowe ciasto toffi z bezami a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
4K
Shares
Udostępnij 18
Przypnij 4K
Tweet 0
Podobne składniki
  • brzoskwinie
  • galaretka
  • jogurt
  • kakao
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
muffinki z truskawkami i białą czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

  • 9 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta bounty bez pieczenia
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta Bounty (bez pieczenia)

  • 14 maja 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Natalka pisze:
    13 maja 2021 o 10:15

    Hej. Na jaki format blaszki jest to ciasto? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      13 maja 2021 o 12:51

      Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Gość pisze:
    8 kwietnia 2022 o 12:46

    Dzień dobry
    Na zdjęciu jest ciasto z tortownicy na 20 cm ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 kwietnia 2022 o 14:55

      Dzień dobry, na zdjęciu jest ciasto z tortownicy 20 cm, tak jak w przepisie. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.