Śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.
Brzoskwinie – Należy je dobrze odsączyć z syropu. Można też odcisnąć ręcznikiem papierowym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.
Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.
kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Hej. Na jaki format blaszki jest to ciasto? Pozdrawiam
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Pozdrawiam
Dzień dobry
Na zdjęciu jest ciasto z tortownicy na 20 cm ?
Pozdrawiam
Dzień dobry, na zdjęciu jest ciasto z tortownicy 20 cm, tak jak w przepisie. Pozdrawiam 🙂
Czy syrop z brzoskwiń mogę użyć po podgrzaniu do rozpuszczenia galaretki, jeśli wyjdzie mniej to doleje wody by było 150 ml?
Można, przez syrop będzie tylko słodsze, ale wyjdzie 🙂
Czy ciasto na spód ma być bez tłuszczu? Polewa wyszła mi bardzo wodnista, spływa z ciasta, czy śmietany na pewno ma być 150 ml ?
Tak, bez tłuszczu. A co do polewy, to dobrze schłodzona powinna być miękka, ale nie powinna spływać. Może to wina czekolady, na pewno była gorzka o wysokiej zawartości kakao?
Czy ciasto należy nasączyć?
Nie trzeba, ale można to zrobić. Nada się syrop z brzoskwiń (trochę dosłodzi) lub np. słaba herbata.