Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - wskazówki
Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:
– Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
– Zagniecione ciasto, zawinięte w folię musi schłodzić się w lodówce przez godzinę.
– Połowę wiórków (75g), które są w przepisie trzeba zmielić. Polecam mielić wiórki samodzielnie, ale można użyć mąki kokosowej, choć ona wydaje się bardziej sucha.
– Można użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.
Przepis na 18-20 ciasteczek.

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - przechowywanie
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni. Można je także przechowywać w lodówce jeżeli chcemy, żeby czekolada była twarda.

Smacznego!

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (zimnego)
- 100 g mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko jaja
- 150 g czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
- Połowę wiórków (75 gram) zmielić na mąkę.
- Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wiórki, zmielone wiórki i cukier. Wymieszać składniki. Dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło.
- Ciasto zagnieść, aż wszystkie składniki połączą się, a z ciasta można będzie uformować wałeczek. Nie wyrabiać zbyt długo, żeby masło się nie ogrzało.
- Z ciasta uformować wałeczek, o średnicy 5-5,5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ostrym nożem odkrajać plasterki ciasta o grubości 5-7mm. Układać na blaszce w sporych odstępach. Jeżeli boki są nierówne, można je uformować palcami.
- Ciasteczka piec 13-14 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce jeszcze przez 5 minut, później przenieść na kratkę do studzenia.
- Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać wystudzone ciasteczka do połowy, nadmiar czekolady ze spodu ciastek zgarnąć nożykiem.
- Ciastka układać z powrotem na kratkę i posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić na kratce do ostudzenia czekolady.
Zobacz także:

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający. W przepisie znajdziecie gorzką czekoladę do zanurzania kokosanek, jednak wielbiciele mega słodkości mogą użyć mlecznej i będzie pysznie.

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać czekoladą.