Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:
– Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
– Zagniecione ciasto, zawinięte w folię musi schłodzić się w lodówce przez godzinę.
– Połowę wiórków (75g), które są w przepisie trzeba zmielić. Polecam mielić wiórki samodzielnie, ale można użyć mąki kokosowej, choć ona wydaje się bardziej sucha.
– Można użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.
Przepis na 18-20 ciasteczek.
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni. Można je także przechowywać w lodówce jeżeli chcemy, żeby czekolada była twarda.
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający. W przepisie znajdziecie gorzką czekoladę do zanurzania kokosanek, jednak wielbiciele mega słodkości mogą użyć mlecznej i będzie pysznie.
Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać czekoladą.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.