Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

przez Joanna | Chocololo
maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą 1

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i nie tylko.
maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą a

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - wskazówki

Ciasteczka są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:

Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.

Zagniecione ciasto, zawinięte w folię musi schłodzić się w lodówce przez godzinę.

Połowę wiórków (75g), które są w przepisie trzeba zmielić. Polecam mielić wiórki samodzielnie, ale można użyć mąki kokosowej, choć ona wydaje się bardziej sucha.

 Można użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej.

Przepis na 18-20 ciasteczek.

maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą 1a

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - przechowywanie

Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni. Można je także przechowywać w lodówce jeżeli chcemy, żeby czekolada była twarda.

maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą
Smacznego!
maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko jaja
  • 150 g czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Połowę wiórków (75 gram) zmielić na mąkę.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wiórki, zmielone wiórki i cukier. Wymieszać składniki. Dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło.
  • Ciasto zagnieść, aż wszystkie składniki połączą się, a z ciasta można będzie uformować wałeczek. Nie wyrabiać zbyt długo, żeby masło się nie ogrzało.
  • Z ciasta uformować wałeczek, o średnicy 5-5,5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ostrym nożem odkrajać plasterki ciasta o grubości 5-7mm. Układać na blaszce w sporych odstępach. Jeżeli boki są nierówne, można je uformować palcami.
  • Ciasteczka piec 13-14 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce jeszcze przez 5 minut, później przenieść na kratkę do studzenia.
  • Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać wystudzone ciasteczka do połowy, nadmiar czekolady ze spodu ciastek zgarnąć nożykiem.
  • Ciastka układać z powrotem na kratkę i posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić na kratce do ostudzenia czekolady.

Zobacz także:

najlepsze kokosanki w czekoladzie 1

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający. W przepisie znajdziecie gorzką czekoladę do zanurzania kokosanek, jednak wielbiciele mega słodkości mogą użyć mlecznej i będzie pysznie.

bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

mocno czekoladowe ciasto bananowe z kokosem 1

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy. Ciasto można upiec w niewielkiej, okrągłej formie lub keksówce. Pamiętajcie żeby grubo polać czekoladą.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo