Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

przez Joanna | Chocololo
świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Aksamitny budyń czekoladowo-piernikowy to będzie świąteczny hit. Deser jest przepyszny, sam budyń jest idealnie gęsty, czekoladowy z dodatkiem przyprawy piernikowej i cynamonu. Podany z pierniczkami i bitą śmietaną… Rewelacja. Do ozdoby wykorzystałam cukrowe, biało-czerwone  laski. Pokruszone wyglądają super świątecznie. Nie zabrakło odrobiny czekoladowych wiórków. Można go jeść na ciepło i na zimno. Bardzo smaczny deser!
świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy - wskazówki

Deser jest bardzo prosty do przygotowania. Zrobicie go ekspresowo.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 80%.

Pierniczki – Mogą być z lukrem lub bez.

Trzeba energicznie mieszać budyń podczas wlewania mieszanki mleka, mąki ziemniaczanej i żółtek. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aby powoli sobie gęstniał. Dzięki temu będzie gładki i aksamitny.

Śmietanka – Dobrze schłodzona tłusta śmietanka 36%.

Mascapone – Dobrze schłodzone mascarpone. Można je pominąć i po prostu ubić śmietankę. Z mascarpone jest bardziej gęsta i stabilna.

Przepis na 4 małe porcje.

świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy - przechowywanie

Budyń jemy od razu lub po całkowitym wystygnięciu. Można zostawić go w lodówce, w pucharku i zabezpieczony folią spożywczą. Będzie dobry do 2 dni.

świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy
świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

Smacznego!

świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

ŚWIĄTECZNY BUDYŃ CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY

Joanna | chocololo.pl
Aksamitny budyń czekoladowy z przyprawą piernikową, pierniczkami i bitą śmietaną.
Przepis na 4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na budyń

  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • 100-120 g pierników
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g cukru pudru
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego; opcjonalnie)
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pierniczki pokroić i ułożyć na dnie 4 pucharków.
  • 250 ml mleka dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Odłożyć. Czekoladę posiekać, również odłożyć.
  • 150 ml mleka i 100 ml śmietanki zagotować z przyprawą i cynamonem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać dokładnie. Postawić znów na małym ogniu i wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do roztopienia czekolady.
  • Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na mały/średni i podgrzewać całość, ciągle energicznie mieszając, aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
  • Budyń nalać po równo do przygotowanych pucharków. Zostawić do lekkiego ostudzenia.
  • W misce ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem. Wyłożyć go na budyń. Posypać wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, bita śmietana, budyń, cynamon, pierniczki

Zobacz także:

budyń czekoladowy
budyń czekoladowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
lekki mus czekoladowo-kawowy
lava cake, czyli fondant czekoladowy
lava cake, czyli fondant czekoladowy

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo