Słonecznikowiec
Wyjątkowe i pyszne ciasto na każda okazję. Słonecznikowiec łączy w sobie wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasto, a pomiędzy nim krem z kajmaku i prażony, karmelowy słonecznik. Całość polana gorzką czekoladą i ozdobiona bitą śmietaną z mascarpone. Myślę, że nikt kogo poczęstujecie smakowitym kawałkiem Słonecznikowca nie będzie zawiedziony i Wam również przypadnie do gustu.
Słonecznikowiec - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Zarówno do ciasta i polewy najlepiej użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%
Cukier do słonecznika – Można użyć białego cukru, jednak brązowy doda mocniej karmelowego smaku.
Masło i kajmak (do kremu) – Powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaty można nasączyć kawą, ale nie jest to konieczne. Wystarczy pół filiżanki mocnej, ostudzonej kawy.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)
Słonecznikowiec - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w blaszce zabezpieczonej folią. W lodówce. Spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
SŁONECZNIKOWIEC
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia
- ½ filiżanki mocnej kawy
Składniki na słonecznik prażony
- 250 g słonecznika (łuskanego)
- 80 g cukru brązowego
- 70 g masła
- 60 ml śmietanki 30-36%
Składniki na krem kajmakowy
- 200 g masła (miękkie, temp. pokojowa)
- 510 g masy kajmakowej (temp. pokojowa)
- słonecznik prażony (ilość jak z przepisu powyżej)
Składnik na polewę czekoladową
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 36%
Do dekoracji (opcjonalnie)
- 100 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
- 50 g mascarpone (mocno schłodzone)
- 1 łyżka cukru pudru (czubata)
- 2 łyżki prażonego słonecznika (zabrać z tego, który dajemy do masy kajmakowej)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.
- Jajka utrzeć z cukrem (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Zajmie to kilka minut.
- Do masy jajecznej powoli, miksując na wolnych obrotach (w kilku turach) wlewać małym strumieniem ostudzoną czekoladę. Gdy tylko składniki dobrze się połączą skończyć miksować.
- W trzech turach przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem. Bardzo delikatnie wmieszać szpatułką.
- Przelać ciasto do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.
Przygotowanie słonecznika prażonego
- Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać słonecznik i gotować jeszcze 2 minuty.
- Wyłożyć równomiernie słonecznik na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż stanie się złoty i rumiany.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie połamać taflę na kawałki i posiekać na kawałki.
Przygotowanie kremu
- W misce utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) masło, aż zrobi się jaśniejsze. Następnie ucierając dodawać stopniowo kajmak.
- Do masy dodać pokruszony słonecznik. Wcześniej dwie łyżki słonecznika odłożyć do dekoracji. Słonecznik delikatnie wieszać szpatułką.
Złożenie ciasta i polewa czekoladowa
- Ciasto przeciąć na dwa jednakowe blaty. Położyć pierwszy blat na tacy, można też ciasto złożyć w blaszce. Nasączyć kawą.
- Wyłożyć na blat krem ze słonecznikiem i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim blatem. Drugi blat położyć wierzchem do dołu, nasączyć pozostałą kawą. Lekko docisnąć i wyrównać boki.
- Włożyć ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
- Czekoladą polać wierzch ciasta i wyrównać. Wstawić na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie można ozdobić ciasto śmietanką ubitą razem z mascarpone i cukrem pudrem. Posypać pozostawionym słonecznikiem i kroić na kawałki.
Zobacz także:
SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.
CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI
Czekoladowe ciasto toffi z bezami to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
2 komentarze
Uwielbiam Pani przepisy, są niesamowite, pomimo iż robię coś pierwszy raz zawsze wychodzi a co najważniejsze zawsze jest poprostu przepyszne.
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję!