Sernikobrownie z czereśniami
Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.
Sernikobrownie z czereśniami - wskazówki
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
– Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać powoli roztopioną, białą czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
Nie piec ciasta zbyt długo, wystarczy 35-40 minut, inaczej obie masy będą za suche.
Owoce – W przepisie są czereśnie, ale można użyć wiśni, truskawek lub malin. Te ostatnie po zblendowaniu (jeszcze przed podgrzewaniem) warto przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
Najlepiej przygotować owoce zanim przystąpimy do przygotowywania reszty ciasta, dlatego ten krok jest w przepisie pierwszy.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)
Sernikobrownie z czereśniami - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.
Smacznego!
SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto brownie
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g czekolady gorzkiej
- 110 g mąki pszennej
- 75 g cukru białego
- 75 g cukru brązowego
- 150 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady białej
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 1 żółtko jaja (w temp. pokojowej)
Składniki na warstwę owocową
- 350 g czereśni (przed drylowaniem)
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie czereśni
- Owoce umyć, usunąć ogonki i pestki. Zblendować na mus i wylać na patelnie lub do garnuszka. Wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, pamiętając żeby mieszać od czasu do czasu. Czereśnie zgęstnieją, ich ilość musi zredukować się o 1/3.
- Przygotowane czereśnie odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie brownie
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy przesiać mąkę i wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej blaszki i wyrównać łyżką lub szpatułką. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Połamaną w kostki białą czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- W misce zmiksować (mikser, końcówki do ubijania; lub blenderem) twaróg, jajka i cukier na gładką masę. Powoli, ciągle miksując dodać białą czekoladę.
- Masę wylać równomiernie na spód brownie i wyrównać.
- Na masę serową w równych odstępach wyłożyć po łyżeczce przygotowanego musu czereśniowego. Wykałaczką zrobić zygzaki, łącząc szlaczkiem masę serową z czereśniową. Nie mieszać głęboko, aby nie wymieszać warstwy brownie.
- Piec ok. 35 minut, aż masa na serowa będzie sprężysta. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce jeszcze 1-2 godziny.
Zobacz także:
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE
Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.
SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE
Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy i kremowy.
BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI
Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.