Trufle herbatnikowo-truskawkowe

Herbatniki – Zwykłe herbatniki Petit Beurre, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć herbatniki do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
Czekolada do oblania trufli – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej lub gorzkiej i mlecznej w proporcji 1:1. Zrobiłam obie wersje i najbardziej przypadła mi do gustu mieszanka mlecznej i gorzkiej, chociaż obie były pyszne. Sama mleczna byłaby zbyt słodka, jednak jeśli macie ochotę to czemu nie.
Mascarpone – Nie powinno być zimne, warto je wyjąć choć godzinę przed przygotowywaniem trufli.
Mascarpone nie może być całkowicie zimne ponieważ będziemy dodawać do niego roztopioną białą czekoladę. Można do mascarpone dodać mus truskawkowy (już przygotowany, gęsty), który będzie letni, ale nie gorący i ociepli trochę masę.
Więc masa mascarpone-truskawki i roztopiona, ostudzona czekolada powinny mieć podobną temperaturę zanim połączymy je ze sobą.
Przygotowanie trufli:
– Masa herbatnikowo-truskawkowa musi poleżeć godzinę w lodówce. Zgęstnieje trochę i będzie się łatwiej formować, chociaż i tak będzie delikatna. Co kilka uformowanych trufli warto umyć i osuszyć dłonie. Formowane trufle będą równiejsze.
– Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.
– Zamrożone kulki herbatnikowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.
– Zaraz po tym jak wyjmiemy pojedynczą truflę z czekolady, można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami herbatników itp.
Przepis na ok. 22 trufle.
Trufle przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 – 3 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 20 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Pralinki z kremowym wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania. To kolejna propozycja dla wielbicieli konkretnych słodkości. Może się wydawać, że szklanka cukru pudru do kremu to dużo, ale to on nadaje puszystości. Bardzo przyjemne połączenie.
Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście! Są rewelacyjne, znikają w okamgnieniu.
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.