Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Trufle herbatnikowo-truskawkowe

  • 8 czerwca 2021
trufle herbatnikowo-truskawkowe
trufle herbatnikowo-truskawkowe
Total
24
Shares
1
0
23

Trufle herbatnikowo-truskawkowe

Trufle herbatnikowo-truskawkowe, które zachwycają swoim oryginalnym smakiem. Pod grubą warstwą czekolady ukryte jest delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze. To takie kremowe ciastko truskawkowe, zamknięte w czekoladowej skorupce. Trufle są bardzo smaczne i na jednym nigdy się nie kończy.  Pamiętajcie żeby kilka zamrozić, aby  mieć je zawsze pod ręką.  
trufle herbatnikowo-truskawkowe

Trufle herbatnikowo-truskawkowe - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki Petit Beurre, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć herbatniki do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.

Czekolada do oblania trufli – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej lub gorzkiej i mlecznej w proporcji 1:1. Zrobiłam obie wersje i najbardziej przypadła mi do gustu mieszanka mlecznej i gorzkiej, chociaż obie były pyszne. Sama mleczna byłaby zbyt słodka, jednak jeśli macie ochotę to czemu nie.

Mascarpone – Nie powinno być zimne, warto je wyjąć choć godzinę przed przygotowywaniem trufli.

Mascarpone nie może być całkowicie zimne ponieważ będziemy dodawać do niego roztopioną białą czekoladę. Można do  mascarpone dodać mus truskawkowy (już przygotowany, gęsty), który będzie letni, ale nie gorący i ociepli trochę masę.

Więc masa mascarpone-truskawki i roztopiona, ostudzona czekolada powinny mieć podobną temperaturę zanim połączymy je ze sobą.

Przygotowanie trufli:

– Masa herbatnikowo-truskawkowa musi poleżeć godzinę w lodówce. Zgęstnieje trochę i będzie się łatwiej formować, chociaż i tak będzie delikatna. Co kilka uformowanych trufli warto umyć i osuszyć dłonie. Formowane trufle będą równiejsze.

– Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.

– Zamrożone kulki herbatnikowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.

– Zaraz po tym jak wyjmiemy pojedynczą truflę z czekolady, można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami herbatników itp.

Przepis na ok. 22 trufle.

trufle herbatnikowo-truskawkowe

Trufle herbatnikowo-truskawkowe - przechowywanie

Trufle przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 – 3 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 20 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.

trufle herbatnikowo-truskawkowe

Smacznego!

trufle herbatnikowo-truskawkowe

TRUFLE HERBATNIKOWO-TRUSKAWKOWE

Joanna | chocololo.pl
Trufle herbatnikowo-truskawkowe, które zachwycają swoim oryginalnym smakiem. Pod grubą warstwą czekolady ukryte jest delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze.
Przepis na ok. 22 trufle.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mascarpone (temp. pokojowa/ nie może być całkowicie zimne )
  • 160 g herbatników
  • 100 g białej czekolady
  • 300 g truskawek (do musu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g truskawek
  • 300 g czekolady (150 g gorzkiej +150 g mlecznej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Truskawki (300 gram) umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zblendować owoce na gładki mus i wylać na patelnię lub do garnuszka. Dodać sok z cytryny. Podgrzewać i mieszać je często. Powinny się zagęścić i zredukować objętość o połowę. Odstawić do ostudzenia.
  • Czekoladę białą połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
  • Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Odłożyć.
  • W misce umieścić mascarpone, chwilkę (kilka sekund) miksować (mikser,końcówki do ubijania; można blenderem). Dodać przygotowane truskawki (mogą być jeszcze letnie) i dokładnie zmiksować.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać dokładnie ostudzoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą skończyć miksowanie.
  • Wsypać herbatniki i wymieszać wszystko szpatułką.
  • Pozostałe truskawki (80 gram) umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w drobną kosteczkę. Pokrojone truskawki bardzo delikatnie odcisnąć ręcznikiem z nadmiaru wody (ale żeby się nie rozpadły, bardzo ostrożnie) i wsypać do masy. Wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Masę schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny, powinna nieco zgęstnieć.

Formowanie trufli

  • Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello lub nieco większe) i odkładać na tackę.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość. Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
  • Przygotowane trufle włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.

Zobacz także:

pralinki z masłem orzechowym

PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pralinki z kremowym wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania. To kolejna propozycja dla wielbicieli konkretnych słodkości. Może się wydawać, że szklanka cukru pudru do kremu to dużo, ale to on nadaje puszystości. Bardzo przyjemne połączenie.

trufle tiramisu 2

TRUFLE TIRAMISU

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście! Są rewelacyjne, znikają w okamgnieniu.

trufle czekoladowe z nalewką malinową 1aa

TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ

Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
24
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 23
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • herbatniki
  • mascarpone
  • truskawki
Poprzedni artykuł
sernikobrownie z czereśniami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki

Sernikobrownie z czereśniami

  • 5 czerwca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy tort michałek
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy tort Michałek

  • 10 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.