Ciasto migdałowe z bananami i czekoladą
Ucierane ciasto z mielonymi migdałami, plasterkami banana i kawałkami czekolady. Bardzo wilgotne, smaczne i aromatyczne. Można kroić letnie i podać z bitą śmietaną lub lodami. Ja wybrałam bitą śmietanę i plasterki banana na wierzchu. To nie jest lekkie i puszyste ciasto, należy raczej do nieco cięższych i treściwych, ale jest jedocześnie dość delikatne. Dodajcie kilka kropli aromatu migdałowego dla podkręcenia smaku, to składnik opcjonalny, ale naprawdę warto to zrobić. Ciasto wtedy pięknie pachnie i jest bardzo migdałowe. Oczywiście nie mogło zabraknąć czekolady. Koniecznie gorzkiej, żeby ciasto nie było zbyt słodkie. Drobne kawałeczki w środku, a na wierzchu do dekoracji kilka kostek roztopionej. Pycha.

Ciasto migdałowe z bananami i czekoladą - wskazówki
Kilka wskazówek do składników:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały (do tego ciasta mieliłam migdały ze skórką) lub użyć dobrej mąki migdałowej.
W przypadku gdy migdały mielimy sami w młynku, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy się ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna.
Czekolada – Do ciasta trzeba użyć gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao 70%. Mleczna będzie zbyt słodka. Czekoladę drobno kroimy (z grubsza siekamy) na małe kawałeczki.
Banany – Najlepiej żółte i dojrzałe banany, które są słodkie. Jednak nie takie jak do chlebka bananowego (czyli mocno dojrzałe i z plamkami).
Ekstrakt migdałowy – Opcjonalny dodatek, ale bardzo polecam. Nada ciastu pięknego aromatu.
Pieczenie ciasta migdałowego.
Ciasto pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Pamiętajcie, że patyczek może być wilgotny od banana lub roztopionej czekolady. Nie może być na nim jednak surowego ciasta.
W trakcie pieczenia lekko urośnie i zarumieni się, ale po ostudzeniu opadnie na płasko. Można kroić je jeszcze letnie, byle nie gorące.
Przepis na formę 20×20 cm.

Ciasto migdałowe z bananami i czekoladą - przechowywanie
To pyszne ciasto migdałowe z bananami i czekoladą możne pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3 dni.

Smacznego!
Przepis na ciasto migdałowe z bananami i czekoladą:

CIASTO MIGDAŁOWE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 100 g masła (w temp. pokojowej; miękkiego)
- 100 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g mąki
- 100 g migdałów (lub mąki migdałowej)
- 70 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Migdały zmielić i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- Czekoladę drobno pokroić i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Dodać jajko i miksować do połączenia, następnie dodać kolejne i ponownie zmiksować.
- Do masy dodać jogurt, miksować chwilę. Wsypać mieszankę mąk i miksować na małych obrotach, aż składniki się połączą, następnie szpatułką delikatnie wmieszać kawałki czekolady.
- ⅓ ciasta rozsmarować delikatnie na spodzie formy, wyłożyć na ciasto plastry banana, następnie wyłożyć na nie kolejną porcję ⅓ ciasta i delikatnie rozsmarować na bananach. Wyłożyć na nią drugą warstwę plastrów banana i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać.
- Ciasto piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Można kroić letnie.