Strona główna PRZEPISY Sernik czekoladowo-ciasteczkowy

Sernik czekoladowo-ciasteczkowy

przez Joanna | Chocololo
sernik czekoladowo-ciasteczkowy

Sernik czekoladowo-ciasteczkowy

Rewelacyjny i niesamowicie pyszny sernik czekoladowo-ciasteczkowy, który pokochacie od pierwszego gryzka. Poważnie. Na spodzie jest duże, maślane ciasto z kawałkami czekolady. Do tego czekoladowa masa serowa z domowymi ciasteczkami w środku. Koniecznie polewa czekoladowa i odrobina kremu z mascapone do dekoracji. Sernik czekoladowo-ciasteczkowy jest delikatny, rozpływa się w ustach. Ciastko na spód i ciasteczka pieczemy, ale masa serowa przygotowana jest na zimno. Masa słodyczy, koniecznie wypróbujcie.
sernik czekoladowo-ciasteczkowy

Sernik czekoladowo-ciasteczkowy - wskazówki

Ciasteczkowy spód i ciasteczka.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale myślę, że sama gorzka będzie idealna. Cały sernik jest wystarczająco słodki. Ja użyłam groszków czekoladowych, jeśli akurat takie macie, można je wykorzystać.

Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.

Ciastem wylepiamy tortownicę 20 cm z połowy przygotowanego ciasta (ok. 1 cm wysokości). Z pozostałego ciasta lepimy kuleczki o wadze ok. 14 gram i pieczemy z nich  małe ciasteczka do dekoracji. Powinno ich wyjść ok. 20 sztuk.

Kuleczki ciastek dobrze ułożyć w sporych odstępach, ponieważ urosną. Jeśli kilka się połączy na blaszce, nic się nie stanie. I tak część trzeba połamać do masy serowej.

Masa serowa.

Czekolada do masy serowej – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i czekolada mleczna.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Dekoracja sernika czekoladowo-ciasteczkowego.

Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej, ale można użyć samej gorzkiej (dodajcie więcej śmietanki o 20 ml). Jeżeli lubicie więcej słodyczy, można wykorzystać samą mleczną (odejmijcie 15 ml śmietanki).

Do dekoracji można użyć bitej śmietany, albo kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone. Trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i mascarpone muszą być dobrze chłodzone.

Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik czekoladowo-ciasteczkowy
sernik czekoladowo-ciasteczkowy

Sernik czekoladowo-ciasteczkowy - przechowywanie

Pyszny sernik czekoladowo-ciasteczkowy przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

Ciasteczka i spód można przygotować dzień wcześniej.

sernik czekoladowo-ciasteczkowy
sernik czekoladowo-ciasteczkowy

Smacznego!

sernik czekoladowo-ciasteczkowy

SERNIK CZEKOLADOWO-CIASTECZKOWY

Joanna | chocololo.pl
Rewelacyjny i niesamowicie pyszny sernik czekoladowo-ciasteczkowy, który pokochacie od pierwszego gryzka.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczkowy spód i ciasteczka

  • 130 g masła (w temp. pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru białego
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g kakao
  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 70 ml śmietanki 36%

Składniki na krem z mascarpone

  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu i ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić. Przygotować też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ciasteczka.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki (mniejsze i nieco większe). Odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 4-5 minut. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę z proszkiem i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Połową ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę. Wylepić dokładnie i równo dno tortownicy, ciasto będzie maziste, można rozsmarować je łyżką.
  • Piec ciasteczkowy spód przez 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć go z piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Z pozostałego ciasta uformować małe kuleczki (ok. 13-14 gram sztuka) i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Piec ok 8-9 minut, aż będą rumiane.
  • Ciasteczka wyjąć, zostawić na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie masy serowej i sernika

  • Wystudzone ciasteczka podzielić. Kilka (5-6 sztuk) zostawić do dekoracji, a resztę połamać na kawałeczki i odłożyć. Boki tortownicy (razem z upieczonym i wystudzonym ciastkiem) zabezpieczyć folią rantową, można też papierem do pieczenia.
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę).
  • Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Na końcu wmieszać połamane ciasteczka. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć odłożone ciastka przekrojone na połówki. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.
Keyword ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mascarpone, sernik, sernik czekoladowy, śmietanka, twaróg

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik kajmakowy z musem czekoladowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo