150gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
50gczekolady gorzkiej
40gczekolady mlecznej
8gkakao(1 łyżka)
20gcukru pudru
½łyżeczki żelatyny + 10 ml zimnej wody
60mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
Składniki na masę serową orzechową
200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
100gczekolady białej
100gmasła orzechowego
1łyżeczkażelatyny + 15 ml zimnej wody
80mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
Składniki na masę krówkową
100gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
100gkrówek
30mlśmietanki 36%
½łyżeczkiżelatyny + 10 ml zimnej wody
Składniki na polewę
20mlśmietanki 36%
10gczekolady gorzkiej
10gczekolady mlecznej
Składniki na bitą śmietanę
50mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
5gcukru pudru
Dodatkowo do dekoracji
batonik Snickers
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.
Przygotowanie masy serowej czekoladowej
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Do miski włożyć ser, wsypać kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce chociaż 20 minut i zacząć przygotowania masy orzechowej.
Przygotowanie masy serowej orzechowej
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
W misce zblendować twaróg i masło orzechowe, ciągle blendując dodawać czekoladę.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do orzechowej masy serowej.
Gdy masa będzie gładka ubić śmietankę na puszystą pianę i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
Masę serową wyłożyć na już lekko stężałą masę czekoladową, delikatnie wyrównać i schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut. Po tym czasie zacząć przygotowywać masę krówkową.
Przygotowanie masy serowej krówkowej
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Krówki połamać i dać do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzewać całość na małym ogniu. Mieszać często, aby krówki ładnie się rozpuściły
Odstawić masę krówkową do ostudzenia. Pilnować, aby zbytnio się nie ochłodziła (mocno gęstnieje). Powinna być w temp. pokojowej.
Do miski dać twaróg, dodać masę krówkową i zblendować na gładko.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do krówkowej masy serowej.
Masę rozsmarować delikatnie na tężejącej masie orzechowej.
Sernik schować na noc do lodówki (min. 8 godzin).
Przygotowanie dekoracji
Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, a gdy całość lekko ostygnie, przelać do woreczka cukierniczego. Ozdobić sernik czekoladą i schłodzić przez 15 min.
Przygotowanie bitej śmietany. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać do powstania puszystego kremu. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Batonik pokroić w plasterki i ozdobić nimi sernik.
WSKAZÓWKI
Dla ułatwienia zakupów podaję wybrane składniki łącznie:- 450 g twarogu- 240 ml śmietanki 36%
Słowo kluczowe bita śmietana, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, krówki, masło orzechowe, orzechy ziemne, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, snickers