Cofnij
sernik snickers bez pieczenia

SERNIK SNICKERS (NA ZIMNO)

Joanna | Chocololo
Idealnie kremowy sernik na zimno inspirowany popularnym batonikiem Snickers.
Przepis na formę 18cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 g herbatników
  • 1 łyżka kakao (ok. 8 g)
  • 40 g masła

Składniki na masę serową czekoladową

  • 150 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 8 g kakao (1 łyżka)
  • 20 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki żelatyny + 10 ml zimnej wody
  • 60 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na masę serową orzechową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 80 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na masę krówkową

  • 100 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g krówek
  • 30 ml śmietanki 36%
  • ½ łyżeczki żelatyny + 10 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 20 ml śmietanki 36%
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • 10 g czekolady mlecznej

Składniki na bitą śmietanę

  • 50 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 5 g cukru pudru

Dodatkowo do dekoracji

  • batonik Snickers

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.

Przygotowanie masy serowej czekoladowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, wsypać kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce chociaż 20 minut i zacząć przygotowania masy orzechowej.

Przygotowanie masy serowej orzechowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zblendować twaróg i masło orzechowe, ciągle blendując dodawać czekoladę.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do orzechowej masy serowej.
  • Gdy masa będzie gładka ubić śmietankę na puszystą pianę i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  • Masę serową wyłożyć na już lekko stężałą masę czekoladową, delikatnie wyrównać i schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut. Po tym czasie zacząć przygotowywać masę krówkową.

Przygotowanie masy serowej krówkowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Krówki połamać i dać do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzewać całość na małym ogniu. Mieszać często, aby krówki ładnie się rozpuściły
  • Odstawić masę krówkową do ostudzenia. Pilnować, aby zbytnio się nie ochłodziła (mocno gęstnieje). Powinna być w temp. pokojowej.
  • Do miski dać twaróg, dodać masę krówkową i zblendować na gładko.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do krówkowej masy serowej.
  • Masę rozsmarować delikatnie na tężejącej masie orzechowej.
  • Sernik schować na noc do lodówki (min. 8 godzin).

Przygotowanie dekoracji

  • Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, a gdy całość lekko ostygnie, przelać do woreczka cukierniczego. Ozdobić sernik czekoladą i schłodzić przez 15 min.
  • Przygotowanie bitej śmietany. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać do powstania puszystego kremu. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
  • Batonik pokroić w plasterki i ozdobić nimi sernik.

WSKAZÓWKI

Dla ułatwienia zakupów podaję wybrane składniki łącznie:
- 450 g twarogu
- 240 ml śmietanki 36%
Słowo kluczowe bita śmietana, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, krówki, masło orzechowe, orzechy ziemne, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, snickers