Sernik pomarańczowy na spodzie brownie
Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy i kremowy. Nie znam nikogo, kto oparłby się kawałkowi i mam nadzieję, że i Wy się nie oprzecie.
Sernik pomarańczowy na spodzie brownie - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się tortownica.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
– Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik pomarańczowy na spodzie brownie - przechowywanie
Sernik przechowywać w lodówce, w pojemniku lub tortownicy, przykryty folią. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód brownie
- 100 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- 10 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 100 g cukru brązowego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 600 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
- 200 g czekolady białej
- 2 jajka
- 40 g cukru pudru
- 150 ml śmietanki 36%
- skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
Składniki na polewę
- 150 g czekolady białej
- 100 ml świeżego soku z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu brownie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę, dno wyłożyć papierem, boki zabezpieczyć szczelnie folią aluminiową.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie.
- Wylać ciasto do tortownicy, wyrównać i piec 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Przygotowanie masy serowej
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- Do miski włożyć twaróg, wlać śmietankę, skórkę pomarańczową, cukier i jajka. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników, następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę.
- Masę serową wylać na ciepły spód brownie.
- Nastawić cały czajnik wody. Tortownicę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
- Piec sernik 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- W miseczce, w kąpieli wodnej podgrzać sok pomarańczowy. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści dobrze wymieszać. Polać sernik i schłodzić jeszcze przez godzinę.
Zobacz także:
SERNIK FERRERO ROCHER
Czekoladowy, kremowy sernik Ferreo Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.
SERNIK DYNIOWY Z OREO
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.
6 komentarzy
Czy brownie pod serem będzie zakalcowate po tak długim pieczeniu?
Powinno trochę być, tym bardziej, że masa serowa je trochę dodatkowo nawilży:)
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, chce go upiec na swieta choć jeszcze trochę czasu to już powoli kupuje składniki , mój najlepszy ser na serniki to mój ulubiony i taki kupie. Dziekuje i już życzę Zdrowych, pięknych i radosnych Świat
Tak, zawsze robię z niego serniki i zaznaczam to we wskazówkach 🙂 Wzajemnie, wszystkiego słodkiego w Święta! 🙂
Witam, na jaką średnicę tortownicy jest przepis?
Dzień dobry, na tortownicę 20 cm.