500gtwarogu półtłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
500mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
240gczekolady białej
4łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
300gciastek Oreo
Składniki na ganache
180mlśmietanki 36%
60gczekolady gorzkiej
60gczekolady mlecznej
Składniki na piankę kajmakową
1puszkamasy kajmakowej(510 gram; w temp. pokojowej)
400mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
2łyżeczkiżelatyny +30 ml zimnej wody
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu i masy serowej
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (można nasmarować ją wcześniej masłem, aby papier dobrze się przykleił).
Dno formy wyłożyć herbatnikami. Oreo połamać lub pokroić na kawałki i odłożyć.
Białą czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej miseczki, rozpuścić ostrożnie w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
Do miski włożyć twaróg i zmiksować (można blenderem) i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.
W osobnej misce ubić śmietankę na gęstą i puszystą masę. Do masy serowej energicznie wmieszać przestudzoną żelatynę. Następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać śmietankę.
Do masy wsypać Oreo i wymieszać szpatułką. Masę serową przenieść na herbatniki i wyrównać. Włożyć do lodówki. Gdy masa lekko stężeje (po 1-2 godzinach) przygotować ganache.
Przygotowanie ganache
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
Płynny, przestudzony ganache wylać na masę serową i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut aż masa lekko stężeje.
Przygotowanie pianki kajmakowej
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut, po tym czasie podgrzać ją aż będzie płynna i ciepła. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Śmietankę ubić na gęstą i puszystą masę, odłożyć na chwilę.
W misce wymieszać kajmak, dodać żelatynę (może być jeszcze letnia) i energicznie wymieszać. Do kajmaku dodać ubitą śmietanę i ostrożnie, delikatnie wmieszać ją szpatułką.
Kajmakową masę wylać na ganache. Całość schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin, najlepiej przez całą noc.
Słowo kluczowe kajmak, oreo, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą