Sernik dyniowy z czekoladą
Kremowy i delikatny sernik dyniowy z czekoladą. Masa serowa ma piękny kolor i cudowny smak. Bardzo subtelnie wyczuwalna dynia i cynamon, z małymi kawałeczkami czekolady to super smaczne połączenie. Takie jesienne, aromatyczne i rozweselające. Spód to czekoladowe, pełnoziarniste ciasteczka, a na wierzchu czekolada roztopiona ze śmietanką. Ubijcie trochę śmietanki na wierzch, będzie pysznie.
Sernik dyniowy z czekoladą - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, ale nie jest to niezbędne. Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Jeżeli pieczecie sernik w kąpieli wodnej, to trzeba przygotować większą blachę na wodę, w której zmieści się forma lub tortownica, w której będzie sam sernik.
Ja piekłam w kwadratowej formie o wymiarach 20×20 cm. Forma była bez zapięć, zagięć ani nic, więc mogłam ją włożyć bez zabezpieczania do blachy z wodą. Jeżeli pieczecie w innej formie to trzeba ją zabezpieczyć folią, żeby do środka nie dostała się woda. Można też upiec sernik w torownicy.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Gorzka czekolada między 60-80%, albo czekoladowe groszki (do masy serowej).
Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).
Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 300 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 650 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Spód.
Ciasteczka – Czekoladowe kruche ciasteczka, np. pełnoziarniste. Bez kremu, czy polewy czekoladowej.
Dekoracja.
Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej (1:1), ale można użyć samej gorzkiej. Jeżeli lubicie więcej słodyczy można wykorzystać też samą mleczną.
Do dekoracji można użyć bitej śmietany, albo kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone. Trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i mascarpone muszą być dobrze chłodzone.
W misce umieścić 150 ml śmietanki 36%, 70 g mascarpone i łyżkę cukru pudru. Miksować (końcówki do ubijania) do powstania puszystego i gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub formę kwadratową 20×20 cm.
Sernik dyniowy z czekoladą - przechowywanie
Sernik przechowywać w pojemniku lub w formie/tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK DYNIOWY Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g ciasteczek czekoladowych*
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 300 g puree z dyni**
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g białej czekolady
- 50 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka cynamonu
Na wierzch
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 90 ml śmietanki 36%
- bita śmietana lub krem z mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Formę lub torownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zabezpieczyć folią aluminiową (jeżeli pieczemy w kąpieli wodnej).
- Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
- Do miski dać twaróg, puree z dyni, wlać śmietankę, cukier puder i waniliowy, jajka i cynamon. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników, następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę.
- Masę wylać na przygotowany spód. Posypać masę serową częścią czekolady i delikatnie zamieszać (masa jest dość rzadka: uważać, żeby nie zahaczyć spodu podczas mieszania), resztę czekolady wysypać na wierzch i zostawić.
- Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
- Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika.
- Włożyć sernik na ok. 15-20 min. do lodówki. Gdy polewa zastygnie ozdobić sernik kremem lub bitą śmietaną.