Sernik dyniowy z czekoladą

Sernik dyniowy z czekoladą

Kremowy i delikatny sernik dyniowy z czekoladą. Masa serowa ma piękny kolor i cudowny smak. Bardzo subtelnie wyczuwalna dynia i cynamon, z małymi kawałeczkami czekolady to super smaczne połączenie. Takie jesienne, aromatyczne i rozweselające. Spód to czekoladowe, pełnoziarniste ciasteczka, a na wierzchu czekolada roztopiona ze śmietanką. Ubijcie trochę śmietanki na wierzch, będzie pysznie.
sernik dyniowy z czekoladą

Sernik dyniowy z czekoladą - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, ale nie jest to niezbędne. Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Jeżeli pieczecie sernik w kąpieli wodnej, to trzeba przygotować większą blachę na wodę, w której zmieści się forma lub tortownica, w której będzie sam sernik.

Ja piekłam w kwadratowej formie o wymiarach 20×20 cm. Forma była bez zapięć, zagięć ani nic, więc mogłam ją włożyć bez zabezpieczania do blachy z wodą. Jeżeli pieczecie w innej formie to trzeba ją zabezpieczyć folią, żeby do środka nie dostała się woda. Można też upiec sernik w torownicy.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę kremówkę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Gorzka czekolada między 60-80%, albo czekoladowe groszki (do masy serowej).

Dynia – W tym przepisie użyłam Dyni Prowansalskiej (dużej i zielonej).

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 300 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 650 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Spód.

Ciasteczka – Czekoladowe kruche ciasteczka, np. pełnoziarniste. Bez kremu, czy polewy czekoladowej.

Dekoracja.

Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej (1:1), ale można użyć samej gorzkiej. Jeżeli lubicie więcej słodyczy można wykorzystać też samą mleczną.

Do dekoracji można użyć bitej śmietany, albo kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone. Trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i mascarpone muszą być dobrze chłodzone.

W misce umieścić 150 ml śmietanki 36%, 70 g mascarpone i łyżkę cukru pudru. Miksować (końcówki do ubijania) do powstania puszystego i gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub formę kwadratową 20×20 cm.

sernik dyniowy z czekoladą

Sernik dyniowy z czekoladą - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w formie/tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik dyniowy z czekoladą

Smacznego!

sernik dyniowy z czekoladą

SERNIK DYNIOWY Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kremowy i delikatny sernik dyniowy z czekoladą.
Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub formę kwadratową 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g ciasteczek czekoladowych*
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 300 g puree z dyni**
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na wierzch

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • bita śmietana lub krem z mascarpone

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Formę lub torownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zabezpieczyć folią aluminiową (jeżeli pieczemy w kąpieli wodnej).
  • Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
  • Do miski dać twaróg, puree z dyni, wlać śmietankę, cukier puder i waniliowy, jajka i cynamon. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników, następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód. Posypać masę serową częścią czekolady i delikatnie zamieszać (masa jest dość rzadka: uważać, żeby nie zahaczyć spodu podczas mieszania), resztę czekolady wysypać na wierzch i zostawić.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika.
  • Włożyć sernik na ok. 15-20 min. do lodówki. Gdy polewa zastygnie ozdobić sernik kremem lub bitą śmietaną.

WSKAZÓWKI

*Ciasteczka – Czekoladowe kruche ciasteczka, np. pełnoziarniste. Bez kremu, czy polewy czekoladowej.
**Na 300 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 650 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
sernikobrownie z czereśniami
sernikobrownie z czereśniami
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo